Srpskim proizvođačima dostupno tržište čitave Afrike

Slobodna trgovina sa Egiptom otvara novu etapu saradnje

InvesticijePoslovanjeSrbijaSvet

14.7.2024 11:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Slobodna trgovina sa Egiptom otvara novu etapu saradnje Slobodna trgovina sa Egiptom otvara novu etapu saradnje
Sporazum o slobodnoj trgovini koji je u Kairu potpisan u prisustvu predsednika dveju država, Aleksandra Vučića i Abdel Fatah al-Sisija, otvara novu etapu privredne saradnje Srbije... Slobodna trgovina sa Egiptom otvara novu etapu saradnje

Sporazum o slobodnoj trgovini koji je u Kairu potpisan u prisustvu predsednika dveju država, Aleksandra Vučića i Abdel Fatah al-Sisija, otvara novu etapu privredne saradnje Srbije i Egipta i omogućiće srpskim privrednicima da profitabilnije i konkurentnije posluju ne samo na egipatskom, nego i na tržištu čitave Afrike, istakao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je zahvalio političkim liderima jer stvaraju uslove da privreda uspešnije posluje.

„Velike su stvari pred nama, veliki ugovori su sada mogući, kako u oblasti poljoprivrednog, prehrambenog sektora, tako i u oblasti novih tehnologija, zajedničkih projekata i investicija u građevinarstvu, automobilskoj, hemijskoj, farmaceutskoj industriji…“, naglasio je predsednik PKS uoči Poslovnog foruma u Kairu koji se održava u okviru dvodnevne posete državno-privredne delegacije Srbije Egiptu.

Ukazao je da su kompanije iz Srbije sa egipatskim partnerima počele da rade na zajedničkim projektima i pre Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je omogućio finalizaciiju saradnje i konkretnih poslova.

„Već u septembru očekuje se otvaranje zajedničke proizvodnje domaće kompanije Sigma i egipatskog partnera u oblasti proizvodnje dezinfekcionih sredstava. Niška Neomedika takođe kreće do kraja godine sa fabrikom reagenasa za medicinske svrhe, a Eliksir iz Prahova radi na velikom projektu saradnje sa egipatskim partnerima u oblasti prerade fosfatne rude za potrebe automobilske industrije“, naveo je Čadež.

Podsetio je da Egipat ima sporazume o slobodnoj trgovini sa gotovo svim zemljama na afričkom kontinentu, kao i da zahvaljujući razrađenom logističkom habu za čitavu Afriku, srpskim proizvođačima neće biti skupo da sa egipatskog tržišta izvoze na čitav afrički kontinent.

Marko Čadež / Foto: Boban Ristić

Predsednik PKS se tokom posete Egiptu sastao i sa Ahmedom el Vakilom, predsednikom Federacije egipatskih komora, Ala Ezom, generalnim sekretarom Federacije egipatskih, afričkih i mediteranskih privrednih komora i Abdel Azizijem al Gamalom, direktorom El Sevedi grupe za Evropu, jednom od najvećih egipatskih kompanija koja posluje u različitim oblastima, navodi se u saopštenju PKS.

Kompanija El Sevedi, koja je gradila čitav novi Kairo, zainteresovana je za velike investicije u Srbiji i saradnju sa firmama u oblasti građevinarstva i proizvodnje auto-delova, što je važno da bismo pojačali kapacitete i unapredili našu industriju“, rekao je Čadež.

Aleksandar Kolić, izvršni direktor za finansije firme Sigma Crvenka, ističe da su se potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Egipta stvorili uslovi da finalizuju zajednički projekat sa partnerom iz Egipta u oblasti proizvodnje dezinfekcionih sredstava.

„Radi se o zajedničkoj kompaniji koja treba da bude joint venture poduhvat, a otvorila su nam se i vrata za potencijalni izvoz tehnologije za tretman i dezinfekciju pijaće vode“, ukazao je Kolić, navodeći da će prvi izvoz krenuti u septembru.

Generalni direktor Inmold grupe Slobodan Janković ističe da ta kompanija, koja se uglavnom bavi proizvodnjom opreme za proizvodnju ambalaže za hranu, posluje na tržištu Egipta od 2014. godine, kao i da već godinama uspešno rade u Tunisu, Nigeriji, južnoj Africi…

Uoči Poslovnog foruma Srbija-Egipat, na kojem učestvuje oko 50 kompanija iz Srbije i oko 60 egipatskih, održan je i sastanak predstavnika PKS sa privrednicima i predstavljene mogućnosti poslovanja na egipatskom tržištu, a razmenjena su i iskustva domaćih firmi koje već imaju partnere u Africi.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Egipta u 2023. godini iznosila je 88,3 miliona dolara, od čega je naš izvoz bio vredan 41,7 miliona, a uvoz 46,6 miliona dolara.

  • Lelica

    14.7.2024 #1 Author

    Bice znacajno

    Odgovori

  • HANA

    14.7.2024 #2 Author

    Pohvalno.
    Treba raditi na ovome.

    Odgovori

  • ELLA

    14.7.2024 #3 Author

    Odlicno. Osvajanje novih trzista je znacajno za nase privrednike

    Odgovori

  • BLIZANAC

    14.7.2024 #4 Author

    Treba da sto vise razvijamo saradnju sa Egiptom

    Odgovori

  • Grocka

    14.7.2024 #5 Author

    Nista bez egipcana

    Odgovori

  • SUNCE

    14.7.2024 #6 Author

    Bilo bi lepo dato pokrwne veci izvoz i intenzivniju saradnju.

    Odgovori

  • VALERIJA

    14.7.2024 #7 Author

    Odlična vest, uzdam se u to da će biti i sama ideja prostepritetna.

    Odgovori

  • LAV

    14.7.2024 #8 Author

    Jako vazno siriti trziste za nase proizvode.

    Odgovori

  • Faith

    14.7.2024 #9 Author

    Svaka cast za nase diplomate

    Odgovori

  • SUNCICA

    14.7.2024 #10 Author

    Lepi i logicni potezi nase drzave

    Odgovori

  • ZVONČICA

    14.7.2024 #11 Author

    Proparatila sam predsednikovu posetu tamo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.