od kandidata za članstvo u eu "zahtevaće se restrukturiranje energetskih resursa"

Sporazumi o saradnji na balkanskom samitu u Berlinu

EURegionSrbija

1.11.2022 15:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Sporazumi o saradnji na balkanskom samitu u Berlinu Sporazumi o saradnji na balkanskom samitu u Berlinu
Nemačka očekuje da će lideri šest država zapadnog Balkana na samitu u Berlinu potpisati sporazume o međusobnoj saradnji i zbližavanju, navodi agencija DPA pozivajući... Sporazumi o saradnji na balkanskom samitu u Berlinu

Nemačka očekuje da će lideri šest država zapadnog Balkana na samitu u Berlinu potpisati sporazume o međusobnoj saradnji i zbližavanju, navodi agencija DPA pozivajući se na izvore iz vlade.

Posle dve godine pregovora, na stolu su tri sporazuma, uključujući uzajamno priznavanje ličnih dokumenata, kao i univerzitetskih diploma i stručnih kvalifikacija.

Kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) će u četvrtak biti domaćin šefovima vlada i država Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije. Svih šest nastoji da se pridruži Evropskoj uniji, ali su u različitim fazama pristupnog procesa.

Na samitu će učestvovati i lideri EU i nekoliko članica.

Uz potpisivanje sporazuma, na dnevom redu je i energetska kriza, a od balkanskih kandidata za članstvo se očekuje da na samitu pokažu volju da restrukturiraju i bolje umreže svoje energetske resurse. Nemačka i EU su spremne da saopšte u kom obimu to nameravaju da podrže, prenosi DPA.

Samit se održava u okviru Berlinskog procesa koji je 2014. pokrenula bivša kancelarka Nemačke Angela Merkel, sa idejom da se zemlje Zapadnog Balkana zbližavanjem bolje pripreme za prijem u EU.

  • IVAN

    1.11.2022 #1 Author

    Lepo je to cuti mada videcemo vreme ce pokazati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...