Otvorena konferencija "Moć zajedničkog planiranja: Transport i logistika za stabilnu privredu regiona"

Srbija ima šansu da postane značajan logistički centar u evropskim razmerama

Srbija

15.10.2024 12:51 Autor: Milica Rilak 1

Srbija ima šansu da postane značajan logistički centar u evropskim razmerama Srbija ima šansu da postane značajan logistički centar u evropskim razmerama
U Beogradu se danas održava treća po redu konferencija iz oblasti transporta i logistike, koju organizuje Udruženje italijanskih industrijalaca – Konfindustrija Srbija u partnerstvu... Srbija ima šansu da postane značajan logistički centar u evropskim razmerama

U Beogradu se danas održava treća po redu konferencija iz oblasti transporta i logistike, koju organizuje Udruženje italijanskih industrijalaca – Konfindustrija Srbija u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije (PKS), Slovenačkim poslovnim klubom, predstavništvom Hrvatske gospodarske komore u Srbiji, a od ove godine im se pridružilo i Helensko privredno udruženje.

Ove godine, u fokusu učesnika konferencije su rastući regionalni i globalni izazovi u oblasti transporta i logistike, uključujući posledice pandemije i globalnih poremećaja u lancima snabdevanja zbog geopolitičkih tenzija.

Skup je u ime PKS otvorio Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju, koji je podsetio da je u poslednje tri godine, koliko se održava ta konferencija, protok robe u regionu uvećan za polovinu.

„Razmena širom regiona ukazuje da su transport i logistika ključni deo privrednih aktivnosti i ukazuje koliko ta delatnost može da utiče na konkurentnost kompanija i koliko je osetljiva na sve poremećaje. Nemoguće je da transport i logistika posluju dobro bez regionalnog povezivanja i saradnje – pa su kooperacija, komunikacija i želja da se usklade privatni, javni i interesi svih država regiona od suštinskog značaja“, poručio je Vesović.

Erik Košuta (Erich Cossutta), član Upravnog odbora Konfindustrije Srbija podsetio je koliko su lanci snabdevanja značajni investitorima.

„Sećamo se posledica krize u Sueckom kanalu, pa pandemije, a danas je pažnja usmerena prema Tajvanu. Srbija sa politikom koja vodi privlači sve više investitora koji žele da budu prisutni u regionu vođeni potrebom nearshoring-a (selidbi kapaciteta bliže sedištu kompanije)“, istakao je Košuta.

Foto: Biznis.rs

Fabiana Urbani, šefica odeljenja za ekonomsku i trgovinsku saradnju u ambasadi Italije u Beogradu ocenila je da su investicije u infrastrukturu u Srbiji – bilo da se radi o putnoj, železničkoj ili rečnoj – od izuzetnog značaja za povezivanje regiona kao i jačanje trgovinskih veza sa EU.

„Srbija se ističe u regionu kao ‘strateška raskrsnica’ i ima veliku šansu da se pozicionira kao logistički centar od regionalnog pa i evropskog značaja ali pretvaranje te šanse u realnost zahteva ne samo jasnu viziju već i saradnju sa državama regiona“, poručila je Urbani.

U izjavi za Biznis.rs se na važnost investicija u infrastrukturu osvrnuo i Erik Košuta.

„Investicije u železnicu sigurno mogu da podrže razvoj transporta i logistike jer železnica ‘ubrzava’ i putni transport. Kada idete do Rijeke kamionom, treba vam nekoliko dana zbog gužve na granici. Vozovi i železnica nam omogućavaju da sve završimo za jedan dan, a dodatna korist je što vozovi mogu da prevezu daleko više tereta. Dakle, trend investiranja u železničku infrastrukturu je izuzetno bitan„, izjavio je Košuta za Biznis.rs.

Konferenciji prisustvuju i predstavnici Luke Solun, Luke Split, Luke Kopar kao i direktori i predstavnici vodećih transportnih kompanija poput MSC Global Shipping Company, DP World, Transfera, Dragon Maritime, Milšped Group, italijanske kompanije Alpe Adria, Intereuropa, WTO ali i konsultantske kompanije za nekretnine CBS International.

Na početku skupa zvanično je potpisan i Sporazum o saradnji u osnaživanju žena u logistici između Privredne komore Srbije i organizatora konferencije, a svoje potpise su, osim Vesovića i Cossutte, stavile i predsednice Slovenačkog i Hrvatskog poslovnog kluba Danijela Fišakov i Marija Radulović, kao i Nikolas Sliousaregko, predsednik Grčkog privrednog udruženja u Srbiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.