učesnici iz više od 100 zemalja

Srbija na 24. Međunarodnom sajmu investicija i trgovine u Kini

SrbijaSvet

7.9.2024 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Srbija na 24. Međunarodnom sajmu investicija i trgovine u Kini Srbija na 24. Međunarodnom sajmu investicija i trgovine u Kini
Ministarka privrede Adrijana Mesarović predstavila je u Kini u gradu Sjamen privredni i poslovni ambijent Srbije i sve aspekte strateškog planiranja budućnosti, ali i... Srbija na 24. Međunarodnom sajmu investicija i trgovine u Kini

Ministarka privrede Adrijana Mesarović predstavila je u Kini u gradu Sjamen privredni i poslovni ambijent Srbije i sve aspekte strateškog planiranja budućnosti, ali i činjenicu da je Srbija izlog kada su u pitanju kineske kompanije na evropskom tržištu.

„Veoma sam ponosna što sam danas bila učesnik Dijaloga o globalnoj razvojnoj inicijativi imajući u vidu da je Kina postavila strateške ciljeve kada je u pitanju inicijativa – civilizacijska, bezbednosna i razvojna, u pitanju planiranje budućnosti. Srbija kao jedan od osnivača inicijative Pojas i put i jedna od 28 zemalja osnivača inicijative ima svoje jasno opredeljeno strateško stremljenje kada su u pitanju mir i održivi razvoj“, rekla je Mesarović novinarima srpskih i kineskih mediija nakon učešća na skupu organizovanom u okviru 24. Kineskog međunarodnog sajma investicija i trgovine CIFIT, prenosi Politika.

Prema njenim rečima, vredno će se i aktivno ovih dana raditi na aktiviranju – na primeni Sporazuma o slobodnoj trgovini.

„Očekujem da će u narednim mesecima privredna aktivnost biti sve zastupljenija i da će se videti i po kompanijama koje su izvozno orijentisane“, rekla je ona.

Ministarka je najavila da će uzeti učešće u otvaranju CIFIT, jednog od najvećih sajmova u svetu, a na kojem Srbija i ove godine ima svoj Nacionalni paviljon.

Sutra u Sjamenu počinje 24. Kineski međunarodni sajam investicija i trgovine, na kojem će se predstaviti učesnici iz više od 100 zemalja. CIFIT, čiji je Srbija prethodne dve godine bila zemlja počasni gost, poseti i više od 120.000 ljudi. Nacionalni štand Srbije prošle godine proglašen je za najbolji.

Sjamen moderni grad, grad ostrvo, sa visokim ekološkim standardima, zelena oaza i velika luka na istočnoj obali Kine ima više od pet miliona stanovnika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.