U toku je srpsko-grčki poslovni forum

Srbija planira da kupi deo luka Solun ili Pirej

Srbija

13.2.2024 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Srbija planira da kupi deo luka Solun ili Pirej Srbija planira da kupi deo luka Solun ili Pirej
Srbiji je potrebna luka zbog izvoza koji će biti veći i važno nam je da koristimo kapacitete i Soluna i Pireja, da kupimo deo... Srbija planira da kupi deo luka Solun ili Pirej

Srbiji je potrebna luka zbog izvoza koji će biti veći i važno nam je da koristimo kapacitete i Soluna i Pireja, da kupimo deo luke. Kada povećamo automobilsku proizvodnju, sa rudnicima, železarom, to će nam biti potrebno, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On to rekao na otvaranju Srpsko-grčkog poslovnog foruma koji se održava u Palati Srbija.

„Grčke kompanije i finansijske institucije su dobrodošle u Srbiji, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju“, rekao je Vučić i napomenuo da Srbiju sa Grčkom povezuju emocije i istinsko prijateljstvo, naglasivši da dve zemlje zajednički mogu mnogo toga da urade.

„Moraćemo da radimo više i da se borimo za svaku i grčku i srpsku kompaniju, da se borimo i za naš ulazak na grčko tržište u različitim oblastima, ali da privlačimo što je moguće više grčkih kompanija ovde“ ,naveo je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je ranije imala problem sa problematičnim kreditima sa grčkim bankama od čak približno 30%, preneo je sajt Vlade Srbije.

„Ta vremena su davno prošla, a imajući u vidu značaj i mogućnost grčkog investiranja u Srbiju, bilo bi veoma važno ako bismo imali dodatne finansijske institucije koje bi mogle to da podrže“, rekao je predsednik Republike, napomenuvši da će naša država garantovati punu pravnu, političku i svaku drugu sigurnost grčkim kompanijama.

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis je rekao da vidi da Srbija ima ambiciozne privredne ciljeve do 2027. godine i da je uveren u to da će grčke kompanije postati deo uspeha koji će srpska privreda ostvariti.

„Naše prisustvo na ovom forumu dokaz je da je prijateljstvo Srbije i Grčke čvrsto ukorenjeno i da imamo priliku da napravimo veliki skok u našim ekonomskim odnosima“, istakao je Micotakis, dodavši da robna razmena dveju zemalja, koja iznosi 750 miliona evra, može da bude i veća.

On je zatražio od grčkih kompanija, koje su prisutne na forumu, da sa posebnom pažnjom isprate veliki napredak koji je Srbija ostvarila u proteklim godinama.

„Veliku pažnju pridajemo koridorima koji povezuju Srbiju i Grčku preko Severne Makedonije. Želimo da veći deo izvoza Srbije prolazi kroz Grčku i bitno nam je da unapredimo železničku mrežu“, naglasio je premijer Grčke.

On je ukazao i da Grčka može da snabdeva Srbiju prirodnim gasom i pomogne našoj zemlji u tranzicionom periodu.

Vučić je podvukao važnost izgradnje brze pruge Beograd–Niš, napomenuvši da Grčka završava brzu prugu do granice sa Severnom Makedonijom.

Pre Foruma, Vučić i Micotakis su razgovarali o saradnji u energetskom sektoru – o naftovodu, gasovodu, kupovini gasa, obnovljivim izvorima energije, vetroparkovima, baterijskim parkovima, a je bilo reči i o saradnji elektroprivreda dveju zemalja, transportu i infrastrukturi, železničkom i lučkom saobraćaju i turizmu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...