Stvaranje veze visokog kapaciteta Afrike i Azije sa Evropom

Potpisan sporazum o izgradnji podmorskog kabla između Albanije i Egipta

SvetVesti

2.2.2024 13:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Potpisan sporazum o izgradnji podmorskog kabla između Albanije i Egipta Potpisan sporazum o izgradnji podmorskog kabla između Albanije i Egipta
Informaciono komunikaciona kompanija 4iG, u čijem je vlasništvu One Crna Gora, i prvi integrisani telekom operater u Egiptu, Telekom Egipat, postigli su dogovor o... Potpisan sporazum o izgradnji podmorskog kabla između Albanije i Egipta

Informaciono komunikaciona kompanija 4iG, u čijem je vlasništvu One Crna Gora, i prvi integrisani telekom operater u Egiptu, Telekom Egipat, postigli su dogovor o uslovima saradnje za izgradnju podmorskog kabla visokog kapaciteta između Albanije i Egipta.

Podmorski kabl će, kako je ocenjeno, stvoriti interkontinentalnu vezu visokog kapaciteta kojom će se kroz Crveno more povezati Afrika i Azija sa Evropom, preko Egipta, Mediterana i Albanije.

Predsednik 4iG, Gelert Jasai, i generalni direktor i glavni izvršni direktor Telekoma Egipat, Mohamed Nasr, potpisali su sporazum u Budimpešti u prisustvu ministra ekonomskog razvoja Mađarske, Martona Nađa, kao i ministra komunikacionih i informacionih tehnologija Egipta, Amra Talata, kao i najviših zvaničnika obe kompanije, piše agencija Mina.

Na svom optimizovanom pomorskom putu, kablovski sistem će imati mogućnost proširenja do glavnih mediteranskih destinacija, kao što su Libija, Kipar i Grčka. Početna konfiguracija podmorskog kabla takođe će uključiti granu do Italije.

Na oba kraja kabla, korisnicima će biti omogućene različite opcije proširenja sa otvorenim konceptom tačke pristupa.

Foto: Freepik

Egipatski deo omogućiće pristup raznim podmorskim kablovima koji prolaze jugoistočno preko Crvenog mora do Azije i Afrike, uz više od deset kopnenih transegipatskih ruta koje povezuju segment mediteranskog kabla s drugim opcijama proširenja kabla u Crvenom moru.

Sa strane Albanije, sistem će omogućiti najkraći put do Frankfurta, kao i do drugih važnih međunarodnih destinacija u istočnoj i centralnoj Evropi i na Balkanu, kao što su Sofija, Beč i Budimpešta.

Ministar ekonomskog razvoja Mađarske Marton Nađ ocenio je da nema razvijene ekonomije bez modernog, konkurentnog sektora telekomunikacija, a danas mađarska digitalna ekonomija čini 25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i zapošljava 17 odsto radne snage.

“Vlada Mađarske će upotrebiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju da podrži domaće kompanije koje svojim proizvodima i uslugama mogu da prodru na međunarodno tržište. Sektor informacionih tehnologija i telekomunikacija predstavlja ekonomiju visoke dodatne vrednosti, a zajedničko ulaganje 4iG i Telekom Egipta je još jedna prekretnica u saradnji između dve zemlje”, rekao je Nađ.

Talat je saopštio da zvanični diplomatski odnosi između dve zemlje datiraju jedan vek unazad, dok ekonomska saradnja postaje sve važnija.

“Saradnja Telekoma Egipat i 4iG otvara nove mogućnosti za Zapadni Balkan i Evropu. Deset brzih magistralnih linija širom Egipta čine 19 odsto prenosa podataka istok-zapad, a biće dopunjene novonajavljenim ulaganjem u podmorski kabal za prenos podataka”, rekao je Talat.

Telekom Egipat je uložio značajna sredstva da diverzifikuje svoju infrastrukturu podmorskih kablova, od mesta izlaska kablova i kablovskih sistema do zemaljskih i podmorskih ruta, bilo u Egiptu ili na drugim različitim lokacijama širom sveta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...