EU traži način da podrži Ukrajinu novcem Banke Rusije

Euroclear zaradio 4,4 milijarde evra od ruske imovine u 2023.

InvesticijeNovacSvet

2.2.2024 12:03 Autor: Vladimir Jokanović 9

Euroclear zaradio 4,4 milijarde evra od ruske imovine u 2023. Euroclear zaradio 4,4 milijarde evra od ruske imovine u 2023.
Finansijska kompanija Euroclear sa sedištem u Briselu zaradila je 4,4 milijarde evra od ruske imovine zamrznute zbog sankcija EU u centralnom depou hartija od... Euroclear zaradio 4,4 milijarde evra od ruske imovine u 2023.

Finansijska kompanija Euroclear sa sedištem u Briselu zaradila je 4,4 milijarde evra od ruske imovine zamrznute zbog sankcija EU u centralnom depou hartija od vrednosti. EU se priprema da iskoristi izuzetne profite kako bi podržala Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

Euroclear je saopštila je da je zarada ruske imovine od kamata više nego učetvorostručena na 821 milion evra zbog rasta kamatnih stopa. Ukupna zarada Eurocleara od kamata porasla je na 5,5 milijardi evra u 2023. sa 1,17 milijardi evra u 2022. godini, pri čemu se najveći deo odnosio na rusku imovinu, prenosi Financial Times.

Euroclear raspolaže sa oko 191 milijardom evra koje pripadaju ruskoj centralnoj banci, većinu od 260 milijardi evra u suverenoj ruskoj imovini koja je blokirana zapadnim sankcijama uvedenim 2022. godine.

Euroclear je akumulirao vanredne prihode zbog sankcija, jer nije bio u mogućnosti da isplati sredstva ruskoj centralnoj banci i drugim sankcionisanim klijentima, kao što su isplate kupona i otkupi. Evropski zvaničnici traže načine da iskoriste prihode koje je Euroclear zaradio reinvestirajući zamrznuti novac za podršku Ukrajini.

Zemlje EU jednoglasno su usvojile ranije ove nedelje nova pravila koja bi trebalo da otvore put za takav korak, ali zakon se neće primenjivati retroaktivno na prihode od 2023. godine, već samo na one prikupljene posle stupanja novih pravila na snagu u narednim nedeljama.

To znači da prihod od 4,4 milijarde evra za 2023. godinu verovatno neće biti izdvojen za Ukrajinu. Euroclear je isplatio 1,08 milijardi evra redovnog korporattivnog poreza Belgiji prošle godine, a novac je otišao za mere podrške Ukrajincima, navela je belgijska vlada.

Evropska komisija priprema dalje zakone kako bi zapravo zaplenila dobit koja će biti izdvojena, a zatim je prebacila u fond za Ukrajinu. Debata oko korišćenja imobilizovane imovine Rusije i neočekivane dobiti koju Euroclear ostvaruje bila je puna tehničkih i pravnih poteškoća.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...