Brisel odustaje od pomoći Kijevu novcem Moskve

EU nema dogovor o konfiskaciji imovine ruske centralne banke

BankeEU

24.1.2024 13:51 Autor: Vladimir Jokanović 4

EU nema dogovor o konfiskaciji imovine ruske centralne banke EU nema dogovor o konfiskaciji imovine ruske centralne banke
Mala je verovatnoća da će Evropska unija konfiskovati imovinu ruske centralne banke koja je zamrznuta u Evropi, uprkos planovima G7 da razgovaraju o legalnosti... EU nema dogovor o konfiskaciji imovine ruske centralne banke

Mala je verovatnoća da će Evropska unija konfiskovati imovinu ruske centralne banke koja je zamrznuta u Evropi, uprkos planovima G7 da razgovaraju o legalnosti takvog poteza na sastanku u februaru, rekli su visoki zvaničnici EU.

EU, SAD, Japan i Kanada zamrzle su oko 300 milijardi dolara sredstava ruske centralne centralne banke 2022. godine kada je ruska vojska ušla u Ukrajinu. Od toga se oko 200 milijardi dolara drži u Evropi, uglavnom u belgijskoj klirinškoj kući Euroclear, prenosi Reuters.

Razgovori dolaze u trenutku kada se američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) suočava sa protivljenjem republikanaca njegovom zahtevu za još 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini, dok se EU takođe bori za odobrenje novog paketa pomoći za Ukrajinu od 50 milijardi evra, čemu se protivi Mađarska.

Konfiskacija ruske imovine i njena predaja Kijevu ublažila bi pritisak na Zapad da finansira ukrajinske ratne napore, ali evropski zvaničnici to odbacuju kao previše pravno rizično. „Oduzimanja kapitala ruske imovine neće biti. O tome nema dogovora među državama članicama EU“, naveo je neimenovani visoki evropski zvaničnik.

Evropski zvaničnici zabrinuti su ne samo za zakonitost konfiskacije suverene imovine bez presedana, već i za potencijalne posledice po valutu evro. Investitori bi mogli da se povuku iz evro imovine zbog zabrinutosti da bi i njihov novac jednog dana mogao da bude zaplenjen.

Pored toga, Moskva je upozorila da će uzvratiti konfiskacijom zapadne imovine u Rusiju, za koju neki izveštaji procenjuju da vredi 288 milijardi dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...