Borelj izjavio da će odluka uskoro biti zvanična

EU postigla dogovor o korišćenju zamrznute ruske imovine

EU

23.1.2024 10:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU postigla dogovor o korišćenju zamrznute ruske imovine EU postigla dogovor o korišćenju zamrznute ruske imovine
Evropska unija postigla je dogovor o proceduri korišćenja prihoda dobijenih od zamrznute ruske imovine, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost... EU postigla dogovor o korišćenju zamrznute ruske imovine

Evropska unija postigla je dogovor o proceduri korišćenja prihoda dobijenih od zamrznute ruske imovine, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) u ponedeljak posle sastanka Evrospkog saveta u Briselu.

Prema njegovim rečima, konačna odluka biće doneta pre sledećeg sastanka Saveta u februaru. „Mogu da kažem da imamo politički dogovor da završimo posao na osnovu predloga iz decembra, koji se fokusira na korišćenje prihoda“ od zamrznute ruske imovine, rekao je Borelj novinarima, prenosi Komersant.

On je istakao da reč isključivo o prihodima dobijenim od zamrznute ruske imovine. Borelj je najavio da će sada biti nastavljena rasprava na nivou ambasadora, kao i da je sporazum skoro pripremljen.

EU je u 12. paketu sankcija Rusiji prvi put predvidela mogućnost konfiskacije zamrznute ruske imovine. Belgijsko Ministarstvo finansija objavilo je 16. januara da je EU počela rad na tehničkom nivou na zapleni zamrznute imovine Banke Rusije.

Švajcarske vlasti saopštile su da odluka o zapleni ruske imovine mora da bude apsolutno legitimna. Istovremeno, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda i specijalni predstavnik američkog predsednika za ekonomski oporavak Ukrajine Peni Pricker (Penny Pritzker) ocenili su da je „prilično teško“ pronaći dovoljan pravni osnov za konfiskaciju ruske imovine.

Nakon početka rata u Ukrajini, EU je zamrnula rusku imovinu u Evropi, a reč je oko 300 milijardi dolara vrednosti. Da je reč o tom iznosu potvrdio je ruski ministar finansija Anton Siluanov. Moskva je najavila da će kao odgovor na konfiskaciju otuđiti oko 288 milijardi dolara u zapadnoj imovini i investicijama u Rusiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...