Prinudna prodaja imovine austrijske kompanije po ukazu Putina

OMV se žali na „eksproprijaciju njene imovine“ u Rusiji

SvetVesti

2.2.2024 10:29 Autor: Vladimir Jokanović 3

OMV se žali na „eksproprijaciju njene imovine“ u Rusiji OMV se žali na „eksproprijaciju njene imovine“ u Rusiji
Austrijska energetska kompanija OMV nazvala je eksproprijacijom odluku ruskih vlasti da prinudno prodaju svoj udeo od 24,99 odsto u zajedničkom preduzeću sa Gazpromom –... OMV se žali na „eksproprijaciju njene imovine“ u Rusiji

Austrijska energetska kompanija OMV nazvala je eksproprijacijom odluku ruskih vlasti da prinudno prodaju svoj udeo od 24,99 odsto u zajedničkom preduzeću sa Gazpromom – Severneftegaprom, koje je operator razvoja Južno-Ruskog polja.

Ukaz o prodaji udela potpisao je ruski predsednik Vladimir Putin 19. decembra 2023. godine, prenosi Komersant. „Ovaj dekret predstavlja jednostranu i nepovratnu eksproprijaciju zaplenom imovine OMV-a u zamenu za nadoknadu koju će na kraju u velikoj meri odrediti Rusija i preneti na račune pod ruskom kontrolom“, saopštio je OMV.

Austrijska kompanija proučava aktuelne činjenice i dalji razvoj događaja, a takođe razmatra korake za zaštitu svojih prava“, navodi OMV u svom izveštaju o rezultatima poslovanja za četvrti kvartal prošle godine.

Ukaz koji je potpisao Putin predviđa prinudnu prodaju udela ne samo austijskog OMV-a, nego i nemačke kompanije Wintershall Dea. Reč je takođe o zajedničkim preduzećima sa Gazpromom, u kojima nemačka kompanija ima 50, 24,99 i 35 procenata vlasništva.

OMV je u proleće 2022. godine objavio da napušta nove investicije u Rusiji i da će preispitati svoj udeo u južno-ruskom naftnom i gasnom polju. Austrijska kompanija potpisala je 2018. godine dugoročni ugovor o kupovini ruskog gasa koji važi do 2040. godine. OMV je ranije pristao da gas plaća u rubljama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...