Posle predsedničkog ukaza o oduzimanju imovine gasnih kompanija

OMV najavio planove da zaštiti svoja prava u Rusiji

SvetVesti

21.12.2023 14:13 Autor: Vladimir Jokanović 2

OMV najavio planove da zaštiti svoja prava u Rusiji OMV najavio planove da zaštiti svoja prava u Rusiji
Austrijska kompanija OMV proučila je ukaz ruskog predsednika Vladimira Putina prema kojem njene akcije treba da budu prenete na ruske organizacije. U saopštenju na... OMV najavio planove da zaštiti svoja prava u Rusiji

Austrijska kompanija OMV proučila je ukaz ruskog predsednika Vladimira Putina prema kojem njene akcije treba da budu prenete na ruske organizacije. U saopštenju na sajtu kompanije navedeno je da OMV planira da „zaštiti svoja prava“.

„Prema ovoj uredbi, akcije kompanije OMV i njene akcije u sektoru gasa moraju biti prenete na nove ruske kompanije. Na kraju, ove kompanije će pripadati osiguravajućem društvu OAO Sogaz i kompaniji Gazprom. Prihodi od prenosa udela OMV u korist OAO Sogaz biće prebačeni na poseban račun“, navedeno je u saopštenju, prenosi Komersant.

OMV je u martu 2022. godine odlučio da Rusija više nije ključni region za kompaniju i prilagodio je vrednost svog poslovanja u zemlji za 2,46 milijardi evra. OMV, kako se navodi, više ne uključuje rezultate svojih ruskih podružnica u njeno izveštavanje.

OMV je posedovao 24,99 odsto udela u Južno-ruskom gasnom polju. Kompanija sada proučava ukaz ruskog predsednika i planira da „preduzme korake da zaštiti“ svoju imovinu, navodi se u saopštenju za javnost.

Putin je 19. decembra potpisao ukaze o stvaranju preduzeća na koje će biti preneta sva prava, imovine i obaveza Gazpromovih zajedničkih preduzeća sa kompanijama OMV i Wintershall. Portparlo Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da dokument ne znači zaplenu imovine investitora iz „neprijateljskih zemalja“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...