Moskva nastavlja sa oduzimanjem zapadnih kompanija

Prinudna prodaja akcija kompanija Wintershall i OMV u Rusiji

NovacSvet

20.12.2023 12:07 Autor: Vladimir Jokanović 1

Prinudna prodaja akcija kompanija Wintershall i OMV u Rusiji Prinudna prodaja akcija kompanija Wintershall i OMV u Rusiji
Udeli nemačke kompanije Wintershall i austrijske OMV u zajedničkim ulaganjima sa ruskim Gazpromom preko kojih upravljaju južno-ruskim i urengojskim gasnim poljima biće prinudno prodati... Prinudna prodaja akcija kompanija Wintershall i OMV u Rusiji

Udeli nemačke kompanije Wintershall i austrijske OMV u zajedničkim ulaganjima sa ruskim Gazpromom preko kojih upravljaju južno-ruskim i urengojskim gasnim poljima biće prinudno prodati ruskim vlasnicima. To proizilazi iz ukaza koje je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

Sva prava i obaveze operatera razvoja južno-ruskog gasnog polja biće preneta na novoformirano pravno lice Severneftgazprom i pomoćna pravna lica, prenose Vedomosti.

Učešće u osnovnim kapitalima preduzeća podleže proceni i nudi se ne otkup po tržišnoj vrednosti na način koji utvrdi vlada, navedeno je u uredbi. Sredstva od prodaje akcija plasiraće se na račune tipa „C“ otvorene na ime akcionara kompanije. Proceduru za njihovo odlaganje odrediće ruska vlada.

Slične mere su preduzete u odnosu na pravna lica povezana sa nalazištima Urengojskog polja. Prava i obaveze kompanija biće prenete na Achim Development LLC, Achimgaz LLC i Achim Sales LLC. Akcije se nude za kupovinu kompanije Gas Technologies, a sredstva će takođe biti stavljena na račune tipa „C“.

Wintershall poseduje 50 odsto akcija u Achimgazu, 25,01 odsto u Achim Developmentu i 34,9 odsto u Severneftgazpromu, dok OMV ima 24,99 odsto akcija Severneftgazproma. Wintrershall i OMV bile su među pet inostranih kompanija koje su zajedno sa ruskim Gazpromom sa po 950 miliona evra finansirale izgradnju gasovoda „Severni tok 2“, koji je demoliran prošle godine u eksploziji, za koju je Putin optužio SAD i saveznike.

Putin je u septembru produžio ograničenej za Gazprom na kupovinu gasa od kompanija Wintershall i OMV po cenama iznad određene maksimalne cene, koje su uvedene u decembru prošle godine kao odgovor na ograničenje cene ruske nafte koje su uvele zapadne zemlje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...