Austrijska kompanija ne namerava da prekine saradnju sa Gazpromom

OMV nastavlja sa uvozom ruskog gasa

EU

10.7.2023 08:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

OMV nastavlja sa uvozom ruskog gasa OMV nastavlja sa uvozom ruskog gasa
Austrijska energetska kompanija OMV nastaviće da uvozi gas iz Rusije prema svom dugoročnom ugovoru sa Gazpromom do 2040. godine. Prema rečima generalnog direktora OMV-a... OMV nastavlja sa uvozom ruskog gasa

Austrijska energetska kompanija OMV nastaviće da uvozi gas iz Rusije prema svom dugoročnom ugovoru sa Gazpromom do 2040. godine. Prema rečima generalnog direktora OMV-a Alfreda Šterna, OMV će nastaviti da preuzima isporuke od Gazproma, sve dok ih ruska kompanija bude slala.

OMV snabdeva oko 30 odsto austrijskog tržišta gasom, a najveći deoničar kompanije je austrijska vlada, prenosi Seebiz, pozivajući se na Financial Times. OMV je takođe jedan od pet zapadnoevropskih investitora gasovoda „Severni tok 2“, vrednog 11 milijardi evra.

Evropska unija uvela je prošle godine zabranu uvoza nafte iz Rusije, ali je gas izostavljen iz embarga. EU je raspravljala o sankcijama na uvoz gasa, ali o tome nije postignut konsenzus. Dok su Nemačka i Češka prestale da uvoze ruski gas, Austrija nije smanjila svoju zavisnost od ruskog gasa.

Štern je istakao da je na političarima da donesu odluku o eventualnoj zabrani uvoza ruskog gasa, upozoravajući da bi to dovelo do rasta cena. Kompanija OMV uvezla je tokom prošle zime gas iz Rusije u vrednosti većoj od milijardu evra mesečno.

U svakom slučaju, snabdevanje Austrije gasom iz Rusije biće poremećeno iduće godine kada bude istekao postojeći ugovor o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu. OMV i Gazprom potpisali su 2018. godine ugovor o isporukama ruskog gasa do 2040.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...