Jedna od najinovativnijih vlada na Svetskom samitu u Dubaiju

Srbija u devet vodećih zemalja na polju primene veštačke inteligencije

Hi-techSrbija

13.2.2023 16:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Srbija u devet vodećih zemalja na polju primene veštačke inteligencije Srbija u devet vodećih zemalja na polju primene veštačke inteligencije
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je srpska vlada na Svetskom samitu vlada u Dubaiju predstavljena kao jedna od najinovativnijih, a Srbija... Srbija u devet vodećih zemalja na polju primene veštačke inteligencije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je srpska vlada na Svetskom samitu vlada u Dubaiju predstavljena kao jedna od najinovativnijih, a Srbija jedna od devet vodećih zemalja na polju primene veštačke inteligencije.

Brnabić je rekla da je Vlada Srbije na ovom događaju predstavljena kao jedna od najinovativnijih vlada sa domaćim rešenjem za superkompjuter, odnosno sa njegovom primenom u veštačkoj inteligenciji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, srpsko rešenje je izabrano kao jedno od devet najinovativnijih rešenja od 1.084 prijavljenih, prenosi Beta.

Vlada Srbije je, kako je ukazala, jedna od retkih vlada na svetu koja je superkompjuter dala besplatno na korišćenje naučno-tehnološkim parkovima, fakultetima i naučnim institutima.

Brnabić je prenela da je jedna od ključnih stvari koja je mogla da se čuje na Svetskom samitu to da tehnologija determiniše uspešnost jedne zemlje, ističući da smo mi to prepoznali i da smo rame uz rame sa najnaprednijim zemljama sveta.

Istovremeno, Brnabić je izrazila očekivanje da će tokom ove godine biti završeni pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što bi za Srbiju bilo veoma značajno.

Premijerka je prenela da je predsednik UAE šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan izjavio da je svaka zemlja sa kojom su UAE potpisali sporazum o slobodnoj trgovini utrostručila ili učetvorostručila obim saradnje već u prvoj godini nakon potpisivanja tog dokumenta.

Prema njenim rečima, na sastanku je bilo reči i o globalnim izazovima sa kojima se suočavaju sve zemlje sveta, pa i Srbija, ali i o tome koliko može dodatno da se produbi saradnja u oblasti IT, veštačke inteligencije, biotehnologije, istraživanja i razvoja nauke.

“To smo već definisali sporazumima o saradnji vlada dveju zemalja u maju prošle godine. Naša želja je da ta saradnja ide još brže”, poručila je predsednica vlade.

Premijerka je podsetila i da je Srbija potpisala stendbaj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), čija je vrednost 2,4 milijarde evra, koji će delom biti iskorišćen za energetiku, a delom za održanje stabilnosti.

Brnabić je naglasila da je ovaj aranžman važan za Srbiju, dodavši da je direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva najavila da će ova godina biti teža od 2022, ali i da je ocenila da je Srbija tokom pandemije pokazala otpornost i uspela da zadrži stabilnost.

  • SUNCOKRET

    13.2.2023 #1 Author

    Ovo me bas i ne fraduke previše. Veštačka inteligencije može biti korisna ali i štetna za mnoge stvari. Uvek postoji opasnost da se zloupotrebi a može dovesti i do otpuštanja radnika.

    Odgovori

  • LUKA

    13.2.2023 #2 Author

    Jaki smo mi izdrzacemo i ovo

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.2.2023 #3 Author

    Pohvalno je da smo ovako dobro kotirani kada je vestacka inteligencija u pitanju..

    Odgovori

  • Jovana24

    13.2.2023 #4 Author

    Koliko smesno zvuci ovo.

    Odgovori

  • TATJANA

    14.2.2023 #5 Author

    Ajd i negde da budemo visoko kotirani

    Odgovori

  • BOJANA

    14.2.2023 #6 Author

    Svaka čast.

    Odgovori

  • MAJA

    14.2.2023 #7 Author

    Bolje da imamo prirodnu inteligenciji

    Odgovori

  • MAXMAD

    28.5.2023 #8 Author

    Šta deveta? Pri smo i političke botove možemo da izvozimo!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...