Bazna kvota povećana na 186 dozvola

Srpskim prevoznicima u 2025. godini ukupno 2.604 CEMT dozvole

SrbijaU fokusu

12.7.2024 15:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srpskim prevoznicima u 2025. godini ukupno 2.604 CEMT dozvole Srpskim prevoznicima u 2025. godini ukupno 2.604 CEMT dozvole
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) objavilo je informaciju sa sastanka Radne grupe Međunarodnog transportnog foruma u pogledu kvota za CEMT dozvole za 2025.... Srpskim prevoznicima u 2025. godini ukupno 2.604 CEMT dozvole

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) objavilo je informaciju sa sastanka Radne grupe Međunarodnog transportnog foruma u pogledu kvota za CEMT dozvole za 2025. godinu, u kojoj se navodi da je bazna kvota dozvola koja pripada Srbiji u 2025. godini povećana za četiri bazne dozvole, odnosno na ukupno 186 dozvola.

To znači da će u 2025. godini broj CEMT dozvola za srpske prevoznike biti uvećan za 56, i da će biti izdate ukupno 2.604 CEMT dozvole.

„Imajući u vidu da su i dalje ostala na snazi sva već postojeća teritorijalna ograničenja, odnosno rezerve na korišćenje multilateralne kvote na svojoj teritoriji su i dalje zadržale Austrija, Italija, Rusija, Mađarska i Grčka, broj novih CEMT dozvola neće imati važnosti na teritorijama navedenih država„, navodi se u obaveštenju MGSI.

U tom dokumentu stoji i da MGSI potvrđuje date uslove za utvrđivanje godišnjeg plana CEMT dozvola u narednoj godini kao što su bili definisani u tekućoj ali i dodaje da će prošlogodišnji propisan uslov za minimalni broj vožnji za CEMT dozvole, koje imaju teritorijalno ograničenje u Rusiji i Mađarskoj, u narednoj godini biti ukinut.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.