Srpsko povrće u senci voća, a ogroman potencijal leži u krastavcima, boraniji i krompiru
AgrobiznisIzdvajamoPoslovanjeSrbija
27.1.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 28
Vrednost izvoza kiselih kornišona iz Srbije porasla je za godinu dana za dva miliona evra, luka za tri miliona, a šargarepe, celera i cvekle za oko četiri miliona evra! Međutim, uprkos značajnoj tražnji na stranim tržištima, domaći proizvođači daleko više ulažu u voćarstvo nego u povrtarstvo, dok je poslednjih godina primetan pad površina pod povrćem, upozoravaju sagovornici Biznis.rs.
U gajenju i preradi povrća leži ogromna izvozna šansa za Srbiju, a najvažnije je odabrati prave sorte, odreći se „socijalističke“ recepture i razvoju povrtarstva prići na sistemski i strateški način, poruka je učesnika ovogodišnjeg sajma Agro Belgrade.
Primer kiselih krastavčića puno govori o domaćim proizvođačima, jer su veliki domaći trgovinski lanci puni kornišona iz Severne Makedonije, dok Evropu snabdevaju proizvođači iz Indije.
„Razlog leži u tome što je tehnologija za preradu kornišona koja se koristi u Srbiji zastarela. Takav pristup i recepture koristili su se još u vreme socijalizma. Rezultat su ‘mekani’ kiseli krastavčići, koji su nekada plasirani na tržište Rusije“, kaže za Biznis.rs Rimer Lejn (Remer Lane), konsultant za trgovinu u sektoru prerađenog voća i povrća na USAID-ovom programu Velika mala privreda.
Danas kupci, kako ističe, traže hrskave ukiseljene kornišone kakve izvozi Indija, ali šansa Srbije leži u tome što evropski uvoznici žele da skrate lance nabavke i traže snabdevače koji su im blizu.
„Pitanje logistike je od izuzetnog značaja – kiseli krastavčići iz Indije ne mogu doći do Evrope drugačije nego tako što će pošiljka ‘obići’ Afriku da bi stigla do kupaca. Vidimo šta se trenutno dešava sa trasom kroz Crveno more. Dakle, potreba da se skrate lanci snabdevanja je velika i u tome leži prilika za Srbiju, pogotovo kada je reč o kulturama koje je isplativo ovde gajiti“, objašnjava Lejn.
Velika prilika leži, kaže, i u boraniji.
„Boraniju do britanskog i tržišta EU dovoze avionima iz Kenije i Zimbabvea, ali evropski Zeleni dogovor o smanjenju zagađenja će uskoro takvu praksu učiniti nepoželjnom. A boraniju možemo da gajimo u većoj meri u Srbiji, kao što već gajimo grašak i kukuruz za konzervisanje“, naglašava Lejn, i dodaje da isto važi za paradajz, odnosno pastu od paradajza.
„Najvažnije je, međutim, izbeći situaciju da svi odjednom pojure da gaje isto povrće, što će zasititi tržište i cene pogurati nadole. To znači da je razvoju povrtartstva potrebno prići pažljivo i sistemski“, savetuje Lejn.
Direktor projekta Velika mala privreda Aleksandar Pavlović na naše pitanje zašto je povrće u Srbiji stalno u senci voća odgovara da smo tradicionalno voćarska zemlja, pa se voćarstvom više bavimo i na prelazu iz tradicionalne na modernu poljoprivredu, što se trenutno dešava.
„Povrće je nekako uvek bilo za lokalnu proizvodnju, ali se i ona polako profesionalizuje, pogotovo imajući u vidu da zemlje sa više sunčanih dana nemaju tolike mogućnosti za proizvodnju paprike, kornišona ili krompira“, naglašava Pavlović.
Kada je reč o krompiru i čipsu – kao proizvodu od krompira, izvozni rezultati su ohrabrujući: dok je u 2022. vrednost izvezenog čipsa iznosila 27,45 miliona evra, u prošloj godini plasman je eksplodirao na čak 40,14 miliona evra.
„U tim segmentima mi zaista imamo priliku za rast proizvodnje i izvoza ali je ključno pitanje koliko brzo možemo da ohrabrimo domaće poljoprivrednike da se preorijentišu na intenzivnu, profesionalnu proizvodnju“, poručio je Pavlović.
Proizvođačima koji se odluče da ozbiljno investiraju u proizvodnju povrća za domaće i strano tržište neophodna je pomoć nauke, odnosno institucija poput Instituta za povrtarstvo iz Smederevske Palanke.
Naučni saradnik Instituta dr Slađan Adžić za Biznis.rs upozorava da je proizvodnja povrća kompleksan posao u kome je najvažnije znati kakvi standardi važe na ciljanom tržištu, kao i kakvi trendovi vladaju kada je reč o tražnji.
„Nekada je ‘u modi’ bio paradajz veličine 150 grama, pa potom još veći, oko 200 grama. Što se boje tiče, dugo se tražio intenzivno crven, ali u poslednjih nekoliko godina traži se roze paradajz, koji je i danas najpopularniji. Ti trendovi se izuzetno brzo menjaju, pa smo mi koji se bavimo selekcijom i oplemenjivanjem uvek spremni da odgovorimo na zahteve proizvođača“, kaže Adžić.
Pročitajte još:
On je ukazao i da su površine pod povrćem značajno smanjene poslednjih godina, ali će možda pozitivni trendovi kada je reč o tražnji za srpskim povrćem promeniti situaciju na terenu, s obzirom na to da se ukupna vrednost izvoza povrća u 2023. približila iznosu od 140 miliona evra.
Sutra: Na izvozu jabuke Srbija izgubila 20 miliona evra, borovnica postaje nova zlatna voćka
tamara71
27.1.2024 #1 AuthorZaostajemo za EU zemljama poprilicno, treba olaksati poljoprivrednicima da se razvije ta industrija
LEBRON
27.1.2024 #2 AuthorJeste tako je
oblak67
27.1.2024 #3 Authorslazem se
Lelica
28.1.2024 #4 AuthorUpravo tako
LJUBOMIR
31.1.2024 #5 AuthorPa to bi trebalo svakako
MAXMAD
27.1.2024 #6 AuthorJoš da nema monopola.
PAVLE-2005
27.1.2024 #7 AuthorNe ubijati poljoprivredu uvozom
LEBRON
27.1.2024 #8 AuthorI ja to kazem
SHALIMAR
27.1.2024 #9 AuthorSto manji uvoz nasi poljoprivrednici bi bolje radili…
LEBRON
27.1.2024 #10 AuthorSlazem se
BLIZANAC
27.1.2024 #11 AuthorUvek je voće bilo popularnije
SUNCE
27.1.2024 #12 AuthorToliki potencijal proizvodjaci susenog poveca i zacina uvoze kropmir i sargarepu iz Poljske.
Luka
29.1.2024 #13 Author…kad je krompir u pitanju do pre tri godine svakog proleca proizvodjaci u Zapadnoj Srbiji vagone neprodanog krompira bacali su u potoke i jaruge…a nase trziste bilo je preplavljeno stocnim sortama krompita uvezenim iz Poljske i jos nekih zemalja…
LEBRON
27.1.2024 #14 AuthorUvek smo imali potencijala u povrću
MAJA
27.1.2024 #15 AuthorImamo potencijal ali nemamo program.
BOBICA
4.2.2024 #16 AuthorUpravo tako, tačno je da nemamo program
DUCA
28.1.2024 #17 AuthorSrbija ima kvalitet.
LAV
28.1.2024 #18 AuthorImamo potencijal za uzgajanje povrca ali s’ obzirom na cenu poljoprivrednucima se ne isplati.
CIGI
28.1.2024 #19 AuthorImamo, dobro he dok imamo. Ali ato vise budemo izvozili to cemo vise uvoziti…
zoi
28.1.2024 #20 AuthorTrebali bi da iskoristimo povrce na najbolji nacin kad vec mozemo
gagica
28.1.2024 #21 AuthorTreba da budu ravnopravni
SUNCICA
28.1.2024 #22 AuthorU celoj poljoprivredi lezi potencijal
ZELJKA
29.1.2024 #23 AuthorSlazem se.
SENSEI
29.1.2024 #24 AuthorTreba ulagati i u voćarstvo i u povratarstvo. Maksimalna ulaganja u poljoprivredu
CALE
29.1.2024 #25 Authoruvek bilo,mi jedemo los uvoz,a nase sto je kvalitet sa dobrog zemljista izvozimo
LJUBOMIR
31.1.2024 #26 AuthorTuga…
Tamara
29.1.2024 #27 AuthorDržava ima ogromnu odgovornost jer uvoz ubija domaće proizvođače, imamo visoku cenu nafte za poljoprivredu plus ne postoji infrastruktura, putevi, voza za zalivanje, struja… Jedna priča za javnost kako Srbija ima potencijal (kao da to ne znamo, samo PKB je mogao da hrani pola EU a prodato zemljište) a s druge strane podmetanje noge na svakom ćošku. Država treba da gleda dugoročno i da zna da bi se ulaganja u sela isplatila prvenstveno državi.
MARA
30.1.2024 #28 AuthorMoje misljenje je isto takvo