Otvoren sajam Agro Belgrade 2024

Osvajanje novih tržišta ključno za domaće poljoprivrednike i prerađivače

AgrobiznisSrbija

25.1.2024 15:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Osvajanje novih tržišta ključno za domaće poljoprivrednike i prerađivače Osvajanje novih tržišta ključno za domaće poljoprivrednike i prerađivače
Peti međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrade 2024, otvoren je u četvrtak na Beogradskom sajmu i trajaće do subote, 27. januara. Na... Osvajanje novih tržišta ključno za domaće poljoprivrednike i prerađivače

Peti međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrade 2024, otvoren je u četvrtak na Beogradskom sajmu i trajaće do subote, 27. januara.

Na sajmu, kako su saopštili organizatori, učestvuje više od 500 izlagača iz Srbije i regiona, a ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković na otvaranju je podsetila da je ove godine u republičkom budžetu za poljoprivredu obezbeđeno 119 milijardi dinara.

„Mi smo opredeljeni ka evropskom tržištu, ali apsolutno ne odustajemo ni od otvaranja novih tržišta“, poručila je Tanasković i podsetila da su, osim budžetskih sredstava i subvencija, poljoprivrednicima na raspolaganju kreditne linije, uključujući i program IPARD 3 ukupne vrednosti 600 miliona evra do 2027. godine.

„Tu su i drugi projekti koje tek spremamo da ponudimo našim poljoprivrednicima u smislu modernizacije opreme, izvora finansiranja i svega ostalog potrebnog da bi poljoprivreda podigla svoju konkurentnost“, istakla je Tanasković.

Agro Belgrade 2024 se organizuje uz podršku Projekta “Velika mala privreda” koji finansira USAID, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Sekretarijata za poljoprivredu grada Beograda i Privredne Komore Srbije, dok je prijatelj sajma Budimka.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) je istakao da su ponosni što je Vlada SAD preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) bila u mogućnosti da doprinese daljoj modernizaciji srpskog poljoprivrednog sektora.

Agro Belgrade 2024 / Foto: Biznis.rs

„I posebno smo ponosni što je USAID doprineo osnivanju upravo ovog sajma pre pet godina. Nadam se da ovo okupljanje sa predstavnicima iz regiona govori da poljoprivreda zaista treba region koji je otvoren, sa granicama koje ne razdvajaju, već povezuju i zato podržavamo sve regionalne inicijative koje rade na integraciji, posebno Otvoreni Balkan. I zato je važno da se sa novom energijom ponovo posvetimo omogućavanju saradnje u regionu koja će doprineti miru i sigurnosti“, rekao je Hil.

Kao i prethodnih godina, otvaranju i obilasku izlagačkog dela prisustvovali su i ministri poljoprivrede iz regiona – Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Vladimir Joković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Crne Gore.

Tokom sajma, u okviru konferencijskog programa analiziraće se izvozni rezultati voća i povrća u 2023. i perspektive za 2024. godinu, potencijali i aktuelni izazovi tržišta, proizvodnja voća i povrća premijum kvaliteta bez ostataka pesticida, trendovi u transportu voća na strana tržišta, kao i o savremenom prenosu znanja.

O njima će govoriti 25 domaćih i inostranih stručnjaka i predstavnika kompanija, institucija i organizacija relevantnih za oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva.

U petak, 26. januara na Agro Belgrade 2024 u hali 2 Beogradskog sajma održaće se unapred zakazani poslovni sastanci između 90 domaćih i regionalnih firmi i oko 20 kupaca iz Srbije, regiona, ali i Velike Britanije, Kanade, Poljske, Rumunije i Indije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...