Globalna industrija pametnih uređaja za životinje vredeće 12,5 miiljardi dolara

Šta „govori“ vaš pas? Srpski startap pomaže ljudima da razumeju ljubimce uz pomoć AI

InovacijePoslovanjeSrbijaZanimljivosti

17.10.2024 11:01 Autor: Milica Rilak 1

Šta „govori“ vaš pas? Srpski startap pomaže ljudima da razumeju ljubimce uz pomoć AI Šta „govori“ vaš pas? Srpski startap pomaže ljudima da razumeju ljubimce uz pomoć AI
Mi smo kompanija koja razvija alat za vlasnike pasa čiji je cilj da im pomogne da bolje razumeju svoje kućne ljubimce – od njihovih... Šta „govori“ vaš pas? Srpski startap pomaže ljudima da razumeju ljubimce uz pomoć AI

Mi smo kompanija koja razvija alat za vlasnike pasa čiji je cilj da im pomogne da bolje razumeju svoje kućne ljubimce – od njihovih emocija do zdravstvenih potreba, kaže za Biznis.rs Nikola Milanović, CEO i jedan od trojice osnivača startapa Wellpet.ai.

Pažnju učesnika konferencije Splet Tech 2024 svakako je privukla poruka na njihovom štandu u okviru startap zone – Prevodimo govor pasa na ljudski jezik, a trojac iza Wellpet.ai potvrđuje da nije samo reč o upadljivom sloganu, nego stvaranju proizvoda koji se oslanja na napredne tehnologije, uključujući i veštačku inteligenciju (AI).

Milanović ističe da Wellpet.ai ne nudi samo aplikaciju, već i fizički proizvod – pametnu ogrlicu za pse.

„Ljubimac nosi ogrlicu i ona meri određene zdravstvene i bihejvioralne parametre – otkucaje srca, temperaturu, dinamiku kretanja… a potom sledi analiza svih tih parametara koja omogućava njihovu interpretaciju na način koji je razumljiv vlasnicima“, objašnjava CEO startapa koji je formalno registrovan u junu u Kragujevcu.

Tim Wellpet.ai osim našeg sagovornika Nikole, zaduženog za biznis deo, čine i suosnivači Aleksandar Milutinović čiji je domen primena AI i Branko Ilić, koji je zadužen za razvoj aplikacije i ogrlice. Uz njih su i tri spoljna člana – veterinara među kojima je i jedan bihejviorista, kao i mentori za prodaju i hardver.

Milanović nam kaže da je osnivanju Wellpet-a prethodio trogodišnji zajednički rad suosnivača, uključujući i iskustvo u razvoju proizvoda koji je takođe bio namenjen kućnim ljubimcima, tokom koga su naučili brojne lekcije o „preživljavanju“ u svetu startapa.

SPLET tech Startap zona 2024 / Foto: Splet Tech

Aktuelna pametna ogrlica nije uvezena niti nadograđena, već je u potpunosti proizvod koji razvija Wellpet.ai, a za taj projekat obezbedili su i podršku Smart Start programa Fonda za inovacionu delatnost, odnosno učešće u finansiranju vredno 5,5 miliona dinara.

„To nam obezbeđuje sredstva da razvijemo naš MVP (minimalni održivi proizvod), a u aprilu ćemo imati finalnu verziju koja će doći do tržišta“, najavio je Nikola Milanović tokom našeg razgovora na ovogodišnjem SPLET Tech-u.

Objašnjava da su trenutno u fazi testiranja i poziva sve vlasnike pasa koji žele da isprobaju mogućnosti pametne ogrlice da im se jave preko portala wellpet.ai.

Wellpet.ai je domaći startap koji „puca“ na regionalno a potom i globalno tržište, pošto imaju u vidu da je industrija koja se vrti oko proizvoda i usluga za kućne ljubimce jedna od najbrže rastućih. Procenjuje se, inače, da će svetsko tržište pametnih uređaja za kućne ljubimce do 2032. godine vredeti gotovo 12,5 milijardi dolara.

Njihov poslovni model zasniva se na privlačenju korisnika koji bi kombinovali pretplatu na uslugu sa kupovinom pametne ogrlice za svoje ljubimce (B2C), ali i na saradnji sa veterinarskim klinikama.

„Naša vizija je da kroz dalji razvoj proizvoda za pet do deset godina zaista možemo da prevedemo na ljudski jezik sve poruke koje pas šalje, uključujući i lajanje. Za sada imamo mogućnost da ‘prevedemo’ govor tela i još neke signale koje pametna ogrlica može da ‘prati’, a softver i veterinari sa kojima sarađujemo da analiziraju i interpretiraju podatke“, zaključuje Milanović.

Kako „govor“ pasa može da postane razumljiv ljudima?

Wellpet.ai koristi veštačku inteligenciju tako što prikuplja podatke iz pametne ogrlice. Radi se o bihevioralnim, kao i podacima o zdravlju, koje koristimo za model mašinskog učenja. Neke od podataka koristimo kako bismo prepoznali poziciju psa, a neke kako bismo prepoznali temperament ili emocije. Svi ti podaci mogu se i kombinovati kako bi dobili rezultat – interpretaciju u samoj aplikaciji, objašnjava CTO ovog startapa Aleksandar Milutinović.

  • SHALIMAR

    17.10.2024 #1 Author

    Ovo sjajno zvuci,videcemo u praksi kako ce se pokazati..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.