prve garniture na domaćim prugama od proleća

Stadler predstavio primerak FLIRT voza koji je naručila i Srbija

Srbija

22.9.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Stadler predstavio primerak FLIRT voza koji je naručila i Srbija Stadler predstavio primerak FLIRT voza koji je naručila i Srbija
Kompanija Stadler na sajmu železničke industrije Trako u poljskom Gdanjsku predstavila je prethodnih dana i primerak FLIRT voza koji treba da bude isporučen Srbiji.... Stadler predstavio primerak FLIRT voza koji je naručila i Srbija

Kompanija Stadler na sajmu železničke industrije Trako u poljskom Gdanjsku predstavila je prethodnih dana i primerak FLIRT voza koji treba da bude isporučen Srbiji.

Kako ova kompanija podseća u sapštenju izdatim ovim povodom, predstavljeni tip voza za potrebe naše železnice potrazumeva isporuku 18 elektromotornih garnitura za Srbija voz, a u okviru trećeg ugovora koji je sklopljen sa ovom železničkom kompanijom, objavila je eKapija.

Prvi ugovor o isporuci 21 FLIRT vozova između Srbije i Stadlera sklopljen je 2014. Potom je usledio ugovor za kupovinu i isporuku tri KISS Stadlerova voza (koji kao „Soko“ voz od prošle godine opslužuju putnike na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad).

Poslednji ugovor za 18 FLIRT-ova, koji će voziti na regionalnim linijama, sklopljen je krajem 2021. godine, odnosno početkom 2022. a Stadler u saopštenju napominje da je ponosan što je deo obnove srpske železničke flote, prenela je eKapija.

Voz Regio / Foto: Beta

Stadler je naveo i da FLIRT vozove karakteriše lagana aluminijumska konstrukcija, mala potrošnja električne energeije kao i da je voz lak za upravljanje, kao i da nudi olakšan sistem ulaska i izlaska , uključujući osobe sa invaliditetom i bicikliste.

Novi vozovi imaće četiri odeljka sa ukupno 244 mesta za sedenje, odnosno ukupno 473 putnika, uključujući i deo za putnike sa ograničenom pokretljivošću, kao i dosta prostora za prtljag. Voz je projektovan za brzine do 160 kilometara na čas.

„Većina navedenih karatkeristika ukazuje da su novi FLIRT-ovi u mnogo čemu slični onima koji na Regio linijama krstare srpskim prugama, ali na osnovu snimka sa sajma jasno je da postoje određene novine i dizajnerske promene“, ocenili su iz eKapije.

Podsećaju i da je Ivan Bulajić, v.d. generalnog direktora Srbija voza u toku leta je za časopis Pruga najavio da će prve nove garniture na srpskim prugama biti u redovnom saobraćaju u martu naredne godine i da će u saobraćaj ulaziti otprilike po jedan voz na svake dve nedelje, kao i da se očekuje da će cela flota bude isporučena do leta naredne godine.

  • SABRINA

    22.9.2023 #1 Author

    Posle dosta vremena, dobro je što je počelo ulaganje u više nego dotrajale vozove.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...