Od početka godine u Srbiji otvoreno 245 stečajeva

Stečajevi u društvenim preduzećima traju duplo duže nego u privatnim firmama

Srbija

7.9.2023 11:47 Autor: Milica Rilak 2

Stečajevi u društvenim preduzećima traju duplo duže nego u privatnim firmama Stečajevi u društvenim preduzećima traju duplo duže nego u privatnim firmama
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) saopštila je da je od početka godine otvoreno ukupno 245 stečajnih postupaka, kao i da je na dan... Stečajevi u društvenim preduzećima traju duplo duže nego u privatnim firmama

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) saopštila je da je od početka godine otvoreno ukupno 245 stečajnih postupaka, kao i da je na dan 4. septembra 2023. godine na teritoriji Srbije bilo aktivno 1.595 stečajeva.

Interesantno je da je to manje aktivnih stečajeva nego što je ALSU zabeležila u avgustu, kada su bila aktivna 1.603 stečaja.

Prema podacima ALSU, do 4. septembra 2023. godine obustavlјeno je 775 stečajnih postupaka, dok je zaključeno ukupno 6.645 stečajnih postupaka. Ukupno prosečno vreme trajanja za 9.015 aktivnih, obustavljenih i zaključenih stečajeva je tri godine, dva meseca i dva dana.

Podaci o trajanju stečajnih postupaka ukazuju na to da se stečajevi u slučajevima kada su u pitanju preduzeća u društvenoj imovini odvijaju duplo sporije nego kada je reč o firmama u privatnom vlasništvu.

Tako prosečno trajanje stečaja za društvena preduzeća prema septembarskom izveštaju iznosi pet godina, 10 meseci i 17 dana, dok se u privatnim firmama stečaj završava u proseku za dve godine, šest meseci i 21 dan.

Izvor: Agencija za licenciranje stečajnih upravnika

Trenutno su aktivna 463 stečaja u preduzećima u društvenoj imovini, dok u isto vreme teku stečajevi u 1.132 privatne firme.

Septembarski izveštaj ALSU pokazuje i da u 48 preduzeća stečaj traje između 15 godina i 23 godine, a da u šest preduzeća traje neverovatnih 20 godina do 23 godine.

Među tih šest preduzeća, osim apsolutnog rekordera prema trajanju stečajnog postupka – nekadašnjeg građevinskog giganta Rad, kao i povezanog preduzeća Rad Internacional, u kojima je stečaj otvoren još 13. marta 2001. godine, spadaju i JES Jugoimport Sistem – JES Korporacija, Hidrotehnika – Pomoravlje Inženjering, Robne kuće Beograd i Inex Intereksport.

ALSU je objavila i da je ukupno prosečno vreme trajanja za stečajne postupke pokrenute po Zakonu o stečajnom postupku (ukupno 5.252 postupka) je četiri godine, jedan mesec i devet dana, dok je za stečajne postupke koji su pokrenuti po novijem Zakonu o stečaju (ukupno 3.763) prosečno vreme trajanja godinu dana, 10 meseci i 11 dana.

  • Sasa

    8.9.2023 #1 Author

    Ala stecajni upravnici trljaju ruke jer primaju nadoknade za svaki mesec

    Odgovori

  • SHALIMAR

    8.9.2023 #2 Author

    To moze samo kod nas da prodje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...