Za sada registrovana 3.222 kupca-proizvođača struje

Stupila na snagu ograničenja za prozjumere

Srbija

2.7.2024 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Stupila na snagu ograničenja za prozjumere Stupila na snagu ograničenja za prozjumere
Od 1. jula na snazi su nova pravila za kupce-proizvođače električne energije (prozjumere), koja regulišu mogućnost apliciranja za taj status. Prema novim propisima, domaćinstva... Stupila na snagu ograničenja za prozjumere

Od 1. jula na snazi su nova pravila za kupce-proizvođače električne energije (prozjumere), koja regulišu mogućnost apliciranja za taj status.

Prema novim propisima, domaćinstva mogu aplicirati za elektrane na krovu snage 10,8 kW dok ostali kupci-proizvođači u koje spada kompletna industrija i drugi privredni subjekt mogu aplicirati za elektrane do 150 kW.

Prelazni period koji je podrazumevao ograničenja za prozjumere za pravna lica do pet MW prestao je da važi, ali svi koji su proceduru započeli po starim pravilima, mogu da završe proces i upišu se u registar prozjumera, saopštilo je Udruženje Obnovljivi izvori energije (OIE).

Izmene Zakona o energetici omogućiće status aktivnog kupca za elektrane snage veće od 150 kW.

Broj kupaca-proizvođača električne energije u Srbiji iz dana u dan raste – trenutno je u Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije upisano 3.222 prozjumera ukupne instalisane snage 55,3 MW.

Kategorija kupac-proizvođač koji je domaćinstvo broji 2.375 domaćinstava sa ukupnom instalisanom snagom proizvodnih objekata od 19,25 MW.

Većina prozjumera jesu domaćinstva. Najmanje prozjumera je u kategoriji stambenih zajednica – samo tri zgrade (u Subotici, Pančevu i Nišu) odlučile su se za ovaj vid proizvodnje električne energije, sa instalisanom snagom solarnih elektrana od 69,5 kW, ističu iz Udruženja OIE.

Na drugom mestu po broju, ali ubedljivom prvom mestu po instalisanoj snazi, nalaze se prozjumeri koji se nalaze u kategoriji Ostali kupci-proizvođači. Njih je 844 sa instalisanom snagom od blizu 36 MW, od čega su 787 pravna lica i 57 fizička lica. Najveći u ovoj grupi, ujedno i najveći prozjumer u Srbiji, jeste kompanija Toyo Tires iz Inđije sa instalisanom snagom od 7,5 MW.

Udruženje OIE Srbija analiziralo je kategoriju Ostali kupci-proizvođači i pokazalo se da su najbrojniji telekomunikacioni objekti, kojih ima 331 sa instalisanom snagom 3,6 MW, s tim što najveća instalisana snaga – 20,3 MW odlazi na 138 industrijskih objekata.

Zanimljivo je i da se u kategoriji Ostali kupci-proizvođači nalazi 13 crkava, devet škola i pet vrtića.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.