U avgustu planirano potpisivanje ugovora sa izvođačima

Sve izvesniji početak izgradnje EPS-ove solarne elektrane „Petka“

Srbija

16.8.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sve izvesniji početak izgradnje EPS-ove solarne elektrane „Petka“ Sve izvesniji početak izgradnje EPS-ove solarne elektrane „Petka“
Izbor izvođača radova i sklapanje ugovora za izgradnju solarne elektrane „Petka“ očekuje se u avgustu, a početkom septembra početak realizacija projekta, najavili su iz... Sve izvesniji početak izgradnje EPS-ove solarne elektrane „Petka“

Izbor izvođača radova i sklapanje ugovora za izgradnju solarne elektrane „Petka“ očekuje se u avgustu, a početkom septembra početak realizacija projekta, najavili su iz EPS u kompanijskom časopisu EPS Energija.

Prva solarna elektrana u EPS-ovom ogranku TE-KO Kostolac gradiće se na spoljašnjem odlagalištu Površinskog kopa Ćirikovac, instalisana snaga biće 9,75 MW, a planirana godišnja proizvodnja je 15,6 GWh, prenela je eKapija.

„Pripremni radovi su završeni i površina na kojoj će se graditi elektrana već je očišćena. Radnici Privrednog društva Rekultivacija i ozelenjavanje iz Kostolca uredili su 15 hektara određenih za prostor elektrane, rekao je Jovan Tošić i dodao da je planirana vrednost investicije 1,36 milijardi dinara, a finansiraće se iz sredstava EPS-a.

Na tender za izbor izvođača radova stiglo je šest ponuda, koje su otvorene 23. maja.

„Potpisivanje ugovora očekuje se polovinom avgusta, a uvođenje u posao do kraja avgusta ili početka septembra i 15 meseci nakon toga, krajem 2024. godine, trebalo bi da solarna elektrana ‘Petka’ bude na mreži“, rekao je Tošić.

Prema njegovim rečima elektrana Petka poslužiće EPS-u kao primer za veće objekte.

„Predviđeno je da se na Srednjem kostolačkom ostrvu (SKO) posle zatvaranja pepelišta takođe izgradi solarna elektrana, koja bi bila najverovatnije snage od 200 MW. U sklopu zelene transformacije EPS-a planira se i izgradnja dve solarne elektrane Stiško polje 1 i Stiško polje 2, snage od po 500 megavata“, najavio je Tošić.

Elektroprivreda Srbije raspisala je u aprilu novi, drugi po redu tender za izgradnju solarne elektrane Petka u Kostolcu, podseća eKapija, uz napomenu da se taj projekat najavljuje još od 2017. godine, a da je prošle godine obustavljen zbog, kako je tada navedeno iz EPS, „nedostatka raspoloživih sredstava za ovu namenu“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...