Planirano stvaranje veštačkog jezera većeg od Đerdapskog

U toku rani javni uvid za prostorni plan izgradnje akumulacije Bogovina

BiznisInfrastrukturaSrbija

11.8.2023 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U toku rani javni uvid za prostorni plan izgradnje akumulacije Bogovina U toku rani javni uvid za prostorni plan izgradnje akumulacije Bogovina
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Bogovina, objavila je eKapija. Prema... U toku rani javni uvid za prostorni plan izgradnje akumulacije Bogovina

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Bogovina, objavila je eKapija.

Prema glavnom projektu iz 2006. godine, površina sliva je 360 kvadratnih kilometara, a zapremina akumulacije biće 44 miliona kubnih metara. Brana koja će se graditi biće betonska, visine 269 metara.

Osnovni razlog za izradu i donošenje Prostornog plana je, kako se navodi, stvaranje uslova za realizaciju nacionalnih interesa u oblasti vodoprivredne infrastrukture na principima održivog razvoja.

Prostornim planom utvrdiće se prostor za branu i akumulaciju Bogovina i uspostaviti zone sanitarne zaštite akumulacije, a na osnovu relevantnih rezultata Studije upravljanja akumulacijom Bogovina kao i prateće tehničke dokumentacije čija će se izrada odvijati koordinirano sa Prostornim planom, a koje radi Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi.

Okvirnom granicom područja prostornog plana obuhvaćene su cele katastarske opštine na području opštine Boljevac, (ukupne površine od oko 471 km2) i to: Bogovina, Valakonje, Ilino, Jablanica, Krivi Vir, Lukovo, Mali Izvor i Mirovo, u kojima je prema podacima popisa 2022. godine živelo oko 3.270 stanovnika.

Nacrtom Prostornog plan Republike Srbije do 2035. akumulacija Bogovina na Crnom Timoku je planirana kao akumulacija prvog nivoa značaja, čija je planirana namena snabdevanje vodom stanovništva, snabdevanje industrije, zaštita od poplava, oplemenjavanje malih voda, ribarstvo, održivi turizam i energetika.

  • Lik Orijent

    13.8.2023 #1 Author

    Upitan je podatak (sigurno netačan) da će brana biti visoka 269 metara. Najviša brana u SFRJ bila je Mratinje visine 220 metara, a najviša brana na svetu je Jinping u Kini visine 305 metara, pa vi vidite koja je verovatnoća da se u Boljevcu gradi brana visine 269 metara. Pozdrav

    Odgovori

  • gagica

    13.8.2023 #2 Author

    Odlicna vest.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...