Čak 70 odsto ispitanika ne bi preporučilo kompaniju zbog načina selekcije za posao

Sve manje poslodavaca daje povratnu informaciju kandidatima za radno mesto

Bolji posaoSrbijaU fokusu

14.12.2022 13:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Sve manje poslodavaca daje povratnu informaciju kandidatima za radno mesto Sve manje poslodavaca daje povratnu informaciju kandidatima za radno mesto
Iako godinama unazad podaci o izostanku povratne informacije ukazuju na negativan uticaj po imidž poslodavaca, ni ove godine se ne vidi pomak u nastojanju... Sve manje poslodavaca daje povratnu informaciju kandidatima za radno mesto

Iako godinama unazad podaci o izostanku povratne informacije ukazuju na negativan uticaj po imidž poslodavaca, ni ove godine se ne vidi pomak u nastojanju poboljšanja ovog koraka u procesu selekcije i regrutacije, saopštio je Infostud.

Naglašeno je da je kao i prethodnih 13 godina, Infostud i tokom ove prikupljao ocene kandidata o procesu selekcije i regrutacije kod poslodavaca kod kojih su konkurisali za neku od otvorenih radnih pozicija.

U ovogodišnjem istraživanju „Oceni put do posla“ svoj stav je iskazalo 22.339 kandidata na 28.791 konkursa raspisanih od strane 7.783 poslodavaca.

Kandidati su i ove godine dali svoj sud ocenama od 1 do 5 za način na koji je kompanija zakazala intervju, kvalitet dobijenih informacija o radnom mestu, brzina završetka procesa selekcije, kao i obaveštavanje o ishodu konkursa.

„Do izbijanja pandemije korona virusa postojala je blaga tendencija u poboljšanju situacije, prošlogodišnja neprolazna ocena se ponovila i ove godine, te je najniža prosečna ocena 1,5 data od strane 88 odsto kandidata za izostanak povratne informacije“, ističu iz Infostuda.

Dodaju da u vremenu velikog deficita kadrova, kada je sve teže doći do radnika, situacija postaje još alarmantnija kada zbog ovog razloga čak 65 procenata kandidata navodi da više ne bi konkurisali kod istog poslodavca, a njih 70 odsto ističe da čak tog poslodavca ne bi prepuručili nekom od svojih bližnjih.

Sa druge strane, navodi se da mnoge kompanije pridaju veliki značaj kako ovim procesima, tako i svom imidžu u javnosti pokazuju i visoke ocene za način zakazivanja testa ili intervjua gde su ove godine dobile prosečnu ocenu 4. Visoku ocenu 3,7 dele procesi o dobijanju informacija o radnom mestu za koje su kandidati konkurisali (opis posla i radni uslovi) i brzina završetka selekcije.

I ove godine su se u ovim procesima izdvojile kompanije koje su kandidati pohvalili i nagradili najvišim prosečnim ocenama:

Opšte rangiranje:

  1. Neoplanta d.o.o.
  2. Asip Prevent d.o.o.
  3. Publik d.o.o.

Samo kompanije iz IT sektora:

  1. Coing d.o.o.
  2. Visaris d.o.o.
  3. Sixsentix d.o.o.
  • GOCA BG

    14.12.2022 #1 Author

    Porazavajuce ali istinito…Navefene kompanije su izgradile i odlicno poslovanje i imidz i zato je samo mali broj koji je ocenjen dobro.Da budu primer vecini kako se gradi poslovni bonton …

    Odgovori

  • TATJANA

    15.12.2022 #2 Author

    Nažalost, svi poslodavci, ili velika većina uvek ostanu nedorečeni, pa nakon toga usputno shvatiš da imaš još radnih obaveza i normi koje moraš poštovati, a koje nisu pomenuli na razgovoru

    Odgovori

  • Emilija

    15.12.2022 #3 Author

    Svaka cast kompanijama koje su i uspesne i grade dobar imidz firme!

    Odgovori

  • MALENA

    25.12.2022 #4 Author

    Bilo bi lepo kada bi kompanije davale povratnu informaciju kandidatima

    Odgovori

  • Jovana24

    26.1.2023 #5 Author

    Treba o svemu voditi racuna…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...