Bespovratna sredstva za 145 opštinskih samouprava

Svetska banka i Francuska razvojna agencija pomažu lokalnu infastrukturu u Srbiji

Srbija

21.7.2023 14:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Svetska banka i Francuska razvojna agencija pomažu lokalnu infastrukturu u Srbiji Svetska banka i Francuska razvojna agencija pomažu lokalnu infastrukturu u Srbiji
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da lokalne samouprave treba da predlože najbolje projekte iz oblasti infastrukture u što kraćem roku, kako bi... Svetska banka i Francuska razvojna agencija pomažu lokalnu infastrukturu u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da lokalne samouprave treba da predlože najbolje projekte iz oblasti infastrukture u što kraćem roku, kako bi iskoristile bespovratnu pomoć za tu namenu Svetske banke i Francuske razvojne agencije (AFD).

„Ogroman novac je obezbeđen za sve lokalne samouprave, čak i do 30 odsto nekih opštinskih budžeta. Predstavnici lokalnih samouprava treba da pokažu ozbiljnost i odgovornost kako bi novac što pre počeo da se koristi za projekte i građani od toga imali korist“, rekao je Vučić na Uvodnoj konferenciji projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji (projekat LIID).

Ukupna vrednost LIID projekta je 265,2 miliona evra, a 145 lokalnih samouprava će dobiti bespovratna sredstva za projekte rehabilitacije i rekonstrukcije saobraćajne infrastrukture, izgradnju pešačkih prelaza, biciklističkih staza ili prostora za javni prevoz, povećanje otpornosti saobraćajne infrastrukture na klimatske promene, ozelenjavanje javnih površina, razvoj sistema pametnih gradova i održive urbane mobilnosti.

Rok za realizaciju projekta je 30. novembar 2028. godine. Vučić je istakao da će to biti „značajna injekcija za opštine“.

„Prionite na posao, predložite najbolje moguće projekte. Mi ćemo nastaviti da gledamo kako da vam i dalje pomažemo“, poručio je Vučić predstavnicima lokalnih samouprava. Dodao je da novac namenjen lokalnoj infrastrukturi nikako ne sme da se koristi za obezbeđivanje likvidnosti lokalnih budžeta.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da će kroz projekat LIID lokalne samouprave dobiti značajna bespovratna sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata, ali i za jačanje institucija. On je kazao da je to još jedan u nizu projekata koji potvđuju da Srbija krupnim koracima korača napred poštujući principe ravnomernog i održivog razvoja.

„Kroz program LIID opštine dobijaju šansu da realizuje projekte koji će doneti vidljivu korist njenim građanima“, naveo je Vesić i dodao da  će zahvaljujući pomoći Svestke banke i Francuske razvojne agencije gradovi i opštine u Srbiji postati inovativniji, i inkluzivnija i kvalitetnija mesta za život.

Ambasador Francuske Pjer Košar (Pierre Cochard) ocenio je da je projekat razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji potvrda dinamičnost saradnje Srbije i Francuske, a takođe i volje Francuske da se nastavi pristupanje Srbije Evropskoj uniji, da se podrži ekonomski rast i da se poveća kvalitet života u Srbiji.

Prema njegovim rečima, učešće u ovom programu je najveća investicija Francuske razvojne agencije u Srbiji.

Nikola Pontara (Nicola Pontara), direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji, rekao je da je ovaj projekat ključni korak u pravcu podsticanja razvoja praktičnih i zelenih rešenja u oblasti mobilnosti, unapređenja pristupa tržištima, povećanja zaposlenosti i podizanja kvaliteta osnovnih usluga za sve građane Srbije.

Projekat sufinansiraju AFD (u iznosu od 176,8 miliona evra) i Svetska banka (88,4 miliona evra), a realizuje ga Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 • colorida_cielo

  22.7.2023 #1 Author

  Uvek mi je bilo zanimljivo kad kažu bespovratna sredstva, da, da… bankari bas tako posluju.

  Odgovori

 • Vale

  23.7.2023 #2 Author

  Besplatan rucak ne postoji

  Odgovori

 • KIMCHI

  23.7.2023 #3 Author

  Sirje bespaltan samo u misolovci

  Odgovori

 • Vale

  23.7.2023 #4 Author

  Ocigledno, kvalitet zivota se znacajno povecao u Srbiji. Nadamo se isto da ce prakticnih I zelenih resenja biti sto vise u narednom periodu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...