Kamata na prvu emisiju na međunarodnom tržištu iznosi sedam odsto

Telekom Srbija plasirao obveznice za 900 miliona dolara

Srbija

22.10.2024 11:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Telekom Srbija plasirao obveznice za 900 miliona dolara Telekom Srbija plasirao obveznice za 900 miliona dolara
Telekom Srbija uspeo je da plasira svoju korporativnu obveznicu na međunarodnom tržištu u Dablinu, i to emisiju u vrednosti od 900 miliona dolara sa... Telekom Srbija plasirao obveznice za 900 miliona dolara

Telekom Srbija uspeo je da plasira svoju korporativnu obveznicu na međunarodnom tržištu u Dablinu, i to emisiju u vrednosti od 900 miliona dolara sa kamatom od sedam odsto.

Prema prvobitnim smernicama, na početku trgovanja kamata je iznosila 7,5 odsto, objavili su Bloomberg Adria i Euronews Srbija.

Obveznica dospeva za pet godina, sa „call“ opcijom koja se može iskoristiti nakon druge, treće i četvrte godine, a razlika u odnosu na referentne državne obveznice iznosi manje dva procentna poena, pokazuju podaci sa Bloomberg Terminala.

Tražnja je više nego petostruko premašila ponudu i iznosila je 5,5 milijardi dolara.

Zainteresovani kupci BNP Paribas, Bank of America, Deutsche Bank, Erste Group, MUFG, Raiffeisen banka i UniCredit već neko vreme rade na postizanju dogovora.

Predstavnici Telekoma Srbija održali su virtuelni sastanak sa investitorima prošle srede, nakon čega su usledili i sastanci uživo u Dablinu u četvrtak i petak, objavila je Bloomberg Adria.

Pre emisije, agencija S&P Global, koja je nedavno Srbiju unapredila u investicioni rang kreditnog rejtinga, ovim hartijama je dala preliminarnu ocenu ‘BB-‘ uz stabilne izglede.

Iz agencije navode da Telekom Srbija ima dobro integrisanu mobilnu i fiksnu mrežu uz dobar nivo ulaganja i solidan procenat pokrivenosti optičkim internetom, piše Bloomberg Adria.

Uz to, kompaniji naruku ide dobra reputacija brenda među klijentima u svim segmentima poslovanja, veliku količinu premijum TV sadržaja i prava prenosa na sportska takmičenja. Regulatorno okruženje i stanje u telekomunikacijama joj takođe idu u prilog, rekli su iz agencije.

„Profitabilnost Telekoma Srbija je, sa druge strane, ograničena zbog ekstenzivne strategije rasta“, dodaju iz agencije u obrazloženju ocene.

Telekom Srbija zgrada kompanije
Foto: Wikipedia.org

Telekom se zadužuje kako bi refinansirao neka dugovanja koja dospevaju od 2024. do 2026. godine, a S&P očekuje da racio leveridža (zaduženost u odnosu na kapital) dostigne 5,2 ove godine, i misle da će pasti na 4,2 u 2025.

Na slične pokazatelje pozivaju se iz kreditne rejting agencije Fitch, koja je ovim hartijama prvi put dana ocenu B+(EXP) uz pozitivne izglede.

„Naša ocena zasniva se na vodećoj poziciji Telekoma Srbija na domaćem tržištu i na racionalnoj strukturi tržišta na svakom od tržišta na kojim učestvuju“, kažu iz Fitcha.

Dodaju da je ocena bila ograničena negativnim profilom slobodnog toka novca, najviše zbog ulaganja u sadržaj i relativno niske pokrivenosti kamate.

Većinski akcionar Telekoma Srbija, sa udelom od 58,11 odsto, je Republika Srbija.

Telekom Srbija je 25. septembra 2020. emitovao svoje prve korporativne obveznice u vrednosti od 23,5 milijardi dinara, što je bilo oko 200 miliona evra.

Reč je bilo o ukupno 2.350.000 komada korporativnih dinarskih obveznica nominalne vrednosti od 10.000 dinara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.