Poremećeni lanci nabavke mogu se prevazići pravilnim planiranjem

Temma Trade i u vreme krize održava visok kvalitet proizvoda

BiznisBolji posaoFirme u fokusuPoslovanjeSrbija

4.8.2022 15:34 Autor: Marko Miladinović 37

Temma Trade i u vreme krize održava visok kvalitet proizvoda Temma Trade i u vreme krize održava visok kvalitet proizvoda
Temma Trade iz Petrovaradina ove godine puni tri decenije poslovanja. Taj period je svakako dovoljan da se uvidi uspešnost svakog biznisa i njegove odabrane... Temma Trade i u vreme krize održava visok kvalitet proizvoda

Temma Trade iz Petrovaradina ove godine puni tri decenije poslovanja. Taj period je svakako dovoljan da se uvidi uspešnost svakog biznisa i njegove odabrane strategije, a pogotovo u zahtevnim i veoma promenljivim uslovima poslovanja na domaćem tržištu, opterećenom naizmeničnim unutrašnjim i spoljašnjim krizama.  

U slučaju pomenutog preduzeća koje se bavi proizvodnjom i distribucijom kancelarijskog nameštaja, uspeh je evidentan jer o njemu govore rezultati iz godišnjih finansijskih izveštaja, a novi rast ostvaren je i u poslednje tri godine, uprkos pandemiji i globalnoj krizi snabdevanja.

Kako objašnjava naša sagovornica Dragana Pomoriški iz Temma Tradea, srpsko tržište je u tom periodu postalo veoma nestabilno, s obzirom da je pandemija sve učesnike na njemu dovela do granice izdržljivosti.

“Sve cene naših dobavljača i repromaterijala idu naviše tako da je postalo jako teško ispuniti očekivanja klijenata, pre svega što se tiče održivosti cena, dok se sam kvalitet proizvoda, barem kod nas, nije dovodio u pitanje”, kaže Pomoriški, i dodaje da se u Temma Tradeu maksimalno trude da kupci što manje osete efekte krize.

Pošto je svesno odabrana poslovna strategija da su kupci na prvom mestu, i da je kvalitet proizvoda neupitan, mogući negativan efekat takve odluke mogao je da desi kroz smanjenje prihoda, ali u poređenju sa 2019. godinom i oni su se povećali, a što je najvažnije – i broj stalnih korporativnih kupaca.

“Iskreno, ne očekujemo da će doći do pada cena repromaterijala na svetskom tržištu. Situacija se smirila u odnosu na vrhunac cenovnog rasta kada su se izmene dešavale praktično na dnevnom nivou, pa sad verujemo da će doći do usporavanja i stagnacije cena sirovina, ali one se neće vratiti na ranije nivoe”, poručuje Dragana Pomoriški.

“Kad pogledate naše bilanse mi smo prethodne dve-tri godine odlično poslovali bez obzira na pandemiju i ostale krize. To je zahvaljujući nadljudskim naporima naših zaposlenih, ali i izuzetnim odnosima koje ostvarujemo s dobavljačima”, ističe Pomoriški.

Prema podacima kojima raspolaže CompanyWall na osnovu podnetih finansijskih izveštaja, Temma Trade je uvećala ukupne prihode sa 1,75 miliona evra u 2019. godini na 2,16 miliona evra u 2021. godini, dok je broj zaposlenih povećan sa 32 na 40.   

U istom periodu preduzeće je za nijansu popravilo i racio likvidnosti na gotovo idealnih 2,07, što govori o njegovoj sposobnosti za isplaćivanje kratkoročnih obaveza. One, doduše, jesu porasle, sa 406,1 na 473,9 hiljada evra, ali u isto vreme se i obrtna imovina uvećala sa 796,9 hiljada na 979,1 hiljadu evra, što pokazuje da raspolaže više nego dovoljnom gotovinom.

Pozitivan stav za pozitivne rezultate

Kada je reč o kašnjenju isporuka i naplata potraživanja, na šta su se žalili mnogi predstavnici iz maltene svih oblasti poslovanja, Temma Trade je jedna od retkih domaćih firmi koje uspevaju da održe ravnotežu nalik onoj iz pretpandemijskog perioda.

“Dešava se, naravno, da u novonastalim uslovima porudžbine iz uvoza malo kasne, ali dobra organizacija čini pola posla, pa se porudžbenice sada vrše na veće količine i pažljivo planiraju. S druge strane, s našim kijentima nemamo nikakvih problema. Ne možemo da predvidimo buduća zbivanja, ali ako zaista bude velikih posledica krize na globalnu i lokalne ekonomije sigurno će se to odraziti i na domaće tržište. Mi pak ne želimo da razmišljamo negativno i nadamo se da će doći do postepene stabilizacije”, kaže Pomoriški.

Takvo “neprihvatanje” eventualnih negativnih uticaja sa strane, odrazilo se na poslovne rezultate petrovaradinskog preduzeća.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...