Kapaciteti se planiraju za do 600.000 posetilaca godišnje

Traže se lokacije za panoramski točak, akvarijum i dva muzeja u beogradskom Parku prijateljstva

Srbija

21.11.2023 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Traže se lokacije za panoramski točak, akvarijum i dva muzeja u beogradskom Parku prijateljstva Traže se lokacije za panoramski točak, akvarijum i dva muzeja u beogradskom Parku prijateljstva
U okviru konkursa za idejno rešenje Prirodnjačkog muzeja u Beogradu koji su raspisali Prirodnjački muzej u Beogradu i Društvo arhitekata Beograda, predviđen je i... Traže se lokacije za panoramski točak, akvarijum i dva muzeja u beogradskom Parku prijateljstva

U okviru konkursa za idejno rešenje Prirodnjačkog muzeja u Beogradu koji su raspisali Prirodnjački muzej u Beogradu i Društvo arhitekata Beograda, predviđen je i urbanističko-arhitektonski konkurs za područje Parka prijateljstva – Ušće, objavila je eKapija.

Ovim konkursom se od učesnika očekuje da, osim za Prirodnjački muzej, daju predloge za lokacije Muzeja umetnosti 21. veka, akvarijuma i panoramskog točka.

Sadržaj akvarijuma, kako se navodi, treba planirati u okviru javne zelene površine parka, tako da maksimalna površina pod objektom ne pređe 5.000 kvadrata.

„Na osnovu statistike vezane za turističku potrebu i demografskih podataka orijentaciono je postavljen kapacitet na godišnjem nivou od 500.000 do 600.000 posetilaca. U odnosu na standarde vezane za ovu vrstu programa, planiran broj parking mesta je oko 150, sa adekvatnim prostorom namenjenim parkiranju autobusa za organizovane posete učenika“, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Glavni akvarijum planira se sa zapreminom od dva miliona litara, a u njemu bi trebalo da bude zaposleno 40 radnika.

Maksimalna visina panoramskog točka predviđena planom je 85 metara.

„Panoramski točak, u odnosu na sve ostale sadržaje predviđene planskom dokumentacijom najprivremenijeg je karaktera. U odnosu na objekte kulture nacionalnog značaja i objekat akvarijuma čija trajnost proizilazi iz veličine građevinskog poduhvata potrebnog za realizaciju ovog sadržaja, lokaciju za program panoramskog točka planirati kao sekundarnu prateću“, piše u konkursu.

Učesnici treba da odrede i najpovoljniju lokaciju za razvoj prostora i programa koji bi obezbedio proširenje kapaciteta i razvoj postojeće ustanove Muzeja savremene umetnosti. Posebnim projektnim arhitektonskim konkursom planiraće se izrada idejnog rešenja objekta Muzeja 21. veka, maksimalne površine 8.000 kvadrata.

  • SABRINA

    21.11.2023 #1 Author

    Sve je ovo lepo, ali kod nas treba da se zida/pravi nesto sto je prioritetnije od navedenog.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...