Radovi se finansiraju kroz dva programa EU

Troškovi rekonstrukcije Kraljevske vinarije u Topoli oko 1,6 miliona evra

LifestyleSrbija

19.6.2024 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Troškovi rekonstrukcije Kraljevske vinarije u Topoli oko 1,6 miliona evra Troškovi rekonstrukcije Kraljevske vinarije u Topoli oko 1,6 miliona evra
U toku je rekonstrukcija Kraljevske vinarije u Topoli, jedne od najstarijih u Srbiji, zadužbine Karađorđevića. Radovi, vredni oko 1,6 miliona evra finansiraju se sredstvima... Troškovi rekonstrukcije Kraljevske vinarije u Topoli oko 1,6 miliona evra

U toku je rekonstrukcija Kraljevske vinarije u Topoli, jedne od najstarijih u Srbiji, zadužbine Karađorđevića. Radovi, vredni oko 1,6 miliona evra finansiraju se sredstvima Evropske unije.

Razvoj savremenog vinarstva u Srbiji počeo je na oplenačkom vinogorju u Topoli. Prve čokote zasadio je početkom 20. veka kralj Petar Prvi, a očevim stopama nastavio je i Aleksandar Karađorđević. Vina su čuvana u kraljevskom podrumu, podignutom 1931, koji je prerastao u vinariju. Nije odolela zubu vremena, ali je ipak dočekala rekonstrukciju, piše eKapija.

„Planiramo, kao što je najvažnije, da zamenimo krov, krovnu konstrukciju, krovni pokrivač, svi prozori i vrata koja su bila u lošem stanju se znači takođe rekonstruišu pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika, rekonstruišu se sve instalacije vodovoda i kanalizacije koje su u objektu propale i radi se rekonstrukcija pomoćnog objekta“, kaže Nebojša Glišić, glavni projektant.

To je prva faza rekonstrukcije, dok će u drugoj biti renoviran enterijer vinarije. Radovi se finansiraju kroz dva programa Evropske unije.

„Jedan se zove EU za tebe za kulturno nasleđe i turizam, finansira ga Evropska unija direktno, a sprovodi GIZ, Nemačka agencija za međunarodnu saradnju. To je 1,2 miliona evra. Drugi program EU PRO plus, tako da je tu obezbeđeno, još nekih 450.000“, ističe Nenad Popović, direktor Regionalne agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

To su sredstva za očuvanje nasleđa Kraljevske vinarije, u kojoj se na 15 metara ispod zemlje, pod ključem i iza rešetaka, čuva oko 450 boca kraljevskog vina. Najstarija je žilavka iz 1921. sa utisnitim grbom dinastije Karađorđević.

„I najvrednija uopšte vinska arhiva koja se čuva u ovom delu sveta, ne samo u Srbiji biće još bolje sačuvana, znači proširiće se kapaciteti za nova vina i takođe proširiće se kapaciteti za nova arhivska vina“,naglašava Dragan Reljić, upravnik Zadužbine kralja Petra Prvog na Oplencu.

A i za nove goste. U Srpskoj toskani – Topoli, u kojoj ima 17 vinarija, nadaju se većem broju turista.

„Mi smo do sada imali sezonski turizam, kada sredimo ovu vinariju preko cele godine ćemo imati postavku ovde, imaćemo degustacione sale, imaćemo preradu vina“, objašnjava Vladimir Radojković, predsednik Opštine Topola.

To se očekuje od juna sledeće godine, kada bi kompletn rekonstrukcija Kraljevske vinarije trebalo da bude završena. Biće to novi centar vinske kulture.

  • SABRINA

    19.6.2024 #1 Author

    Da li su možda sami Karađorđevići mogli da finansiraju tih 1,6 miliona evra, a novac predviđen za to da se iskoristi za nešto prioritetnije?

    Odgovori

  • NATI

    23.6.2024 #2 Author

    Bice sigurno veoma lepa vinarija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.