Na listi preduzeća sa izuzetnim usponom

U kojim delatnostima su najbrže rasle firme po broju zaposlenih?

Srbija

22.1.2024 12:55 Autor: Milica Vojtek 7

U kojim delatnostima su najbrže rasle firme po broju zaposlenih? U kojim delatnostima su najbrže rasle firme po broju zaposlenih?
Kompanije koje ostvaruju nagli rast svog poslovanja, kako finansijskih rezultata tako i broja zaposlenih, oduvek su privlačile pažnju investitora. S obzirom na to da... U kojim delatnostima su najbrže rasle firme po broju zaposlenih?

Kompanije koje ostvaruju nagli rast svog poslovanja, kako finansijskih rezultata tako i broja zaposlenih, oduvek su privlačile pažnju investitora.

S obzirom na to da je u današnje vreme, u nimalo jednostavnim ekonomskim uslovima, koje su u poslednjih nekoliko godina kreirali između ostalih i pandemija korona virusa, ali i ratovi u Ukrajini i Gazi, izuzetno izazovno ostvariti nagli rast poslovanja, takve kompanije zaslužuju poseban osvrt i analizu, kao i odgovarajuća priznanja. Iz tog razloga, na najvećim tržištima kapitala postoje prestižne liste “najbržih kompanija“.

Biznis.rs donosi listu Brzorastućih kompanija u Srbiji u poslednje tri godine za koju su dostupni obrađeni finansijski izveštaji, a prema podacima kojima raspolaže CompanyWall.

Kako bi rangiranje domaćih preduzeća po brzom rastu bilo izračunato što je preciznije moguće, u našu jednačinu uključeno je nekoliko ključnih indikatora. Na prvom mestu, to su podaci iz predatih završnih finansijskih izveštaja u poslednje tri godine, među kojima su posebno istaknuti ostvaren rast prihoda, dobiti i zaposlenih u posmatranom periodu.

Dodatno, neophodan kriterijum je da preduzeća imaju pozitivnu dobit u poslednje dve izveštajne godine, kao i da nisu bila pod blokadom transakcijskih računa na dan rangiranja. Njihov ostvareni prihod u poslednjoj izveštajnoj godini ne sme biti ispod 15 miliona dinara. Sve kompanije koje zadovoljavaju te kriterijume takođe moraju posedovati najviše rejtinge bonitetne kuće CompanyWall, odnosno AAA, AA+ ili A+.

U našoj analizi izdvojene su domaće kompanije koje su ostvarile najbrži rast, a sada vam predstavljamo samo neke firme koje imaju najveće uspehe po rastu broja zaposlenih.

Šta su brzorastuće kompanije?

Prva osoba koja je iskoristila ovaj termin bio je američki ekonomista i pionir u istraživanju poslovanja malih preduzeća Dejvid Birč (David Birch) u svom izveštaju „The Job Generation Process“ iz 1979. godine. Prema njemu, brzorastuće kompanije su one koje u četiri uzastopne godine ostvaruju prosečan CAGR od 20 odsto, sa početnom bazom prihoda od minimum milion dolara. Kasnije je njegova definicija bila dorađena od strane različitih međunarodnih institucija.

OECD za ovaj termin uzima nešto šire parametre – to je firma od najmanje 10 zaposlenih, čiji prosečan godišnji rast prihoda ili broja zaposlenih iznosi najmanje 20 procenata godišnje za period od minimum tri godine. Ministarstvo privrede Republike Srbije je preuzelo OECD definiciju prilikom određivanja brzorastućih kompanija kojima se daju subvencije.

Kada se gleda rast po broju zaposlenih, najveći skok ostvarila je firma Sinergija 2020 sa rastom od čak 30.000 odsto. Ova firma, koja obavlja delatnost agencija za privremeno zapošljavanje 202. imala je jednog zaposlenog, da bi tri godine kasnije, na kraju 2022. taj broj porastao na 301.

Iako među brzorastućim kompanijama ima još 18 firmi iz iste delatnosti, ni jedna nije ostvarila ovako veliki skok. Primera radi, sledeća koja je po ovom kriterijumu bila najuspešnija iz iste delatnosti jeste kompanija Gala – Luks doo iz Beograda koja je zabeležila rast od 3.800 odsto.

Drugo i treće mesto po ostvarenom uspehu prema rastu broja zaposlenih na našoj listi zauzimaju firme iz sektora privatnog obezbeđenja. Kompanija FTO d.o.o. ostvarila je rast od 15.500 odsto, tako što je od jednog zaposlenog 2020. godine, do kraja 2022. došla do 156 radnika. Odmah iza nje na listi se nalazi Iron guard security plus sa rastom od 9. 600 odsto. Među brzorastućim kompanijama koje se bave ovom delatnošću ima 45 firmi, prema analizi firme CompanyWall.

Izuzetan rast broja zaposlenih u periodu od 2020-2022. godine ostvarila je i firma Colosseum Bet, čiji skok iznosi 5.100 odsto. Iz iste delatnosti, među brzorastućim firmama našlo se još 14 kompanija.

Foto: Freepik.com

Iz delatnosti trgovine na veliko među brzorastućim firmama našlo se čak 544 kompanije, a kompanija Odetta d.o.o. ostvarila je najvći rast po rastu broju zaposlenih i sa jednog došla do 41 radnika za tri pune godine poslovanja.

U delatnosti konsultantskih aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem takođe su mnoge kompanije ostvarile velike i brze uspehe, čak 177 firmi, a prema pomenutim kriterijumima najveći uspeh je ostvarila firma Trag linije d.o.o. sa ostvarenim rastom od 2.280 odsto.

Firma Atak Inšat 2020 d.o.o. koja se bavi pripremnim radnjama na gradilištima takođe je među najuspešnijima, a u analiziranom periodu zaposlila je 50 radnika, što je za ovu kompniju skok od 5.000 odsto.

Čak 209 brzorastućih firmi svoje uspehe ostvarilo je u delatnosti proizvodnje hleba, svežeg peciva i kolača, a najuspešnija među njima bila je preduzetnička radnja Extra zrno koja je ostvarila uspeh od 900 odsto, tako što je od jedog zaposlenog za period od tri godine vrlo uspešnog poslovanja došla do 10 radnika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...