Planirano zapošljavanje 302 radnika do 2040. godine

U planu gradnja distributivnog centra za pošiljke na Aerodromu Nikola Tesla

InfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoSrbija

17.5.2024 10:24 Autor: Milica Rilak 7

U planu gradnja distributivnog centra za pošiljke na Aerodromu Nikola Tesla U planu gradnja distributivnog centra za pošiljke na Aerodromu Nikola Tesla
JAT Tehnika, kompanija za održavanje aviona u vlasništvu češkog Avia Prime, investitor je urbanističkog projekta za izgradnju terminala distributivnog centra avionskih pošiljki sa administrativnom... U planu gradnja distributivnog centra za pošiljke na Aerodromu Nikola Tesla

JAT Tehnika, kompanija za održavanje aviona u vlasništvu češkog Avia Prime, investitor je urbanističkog projekta za izgradnju terminala distributivnog centra avionskih pošiljki sa administrativnom službom, koji bi se nalazio u okviru kompleksa beogradskog Aerodroma Nikola Tesla.

Urbanistički projekat je objavljen na zvaničnom portalu grada Beograda, a sve primedbe i mišljenja moguće je dostaviti gradskom Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove do 31. maja.

Tim projektom planirano je formiranje parcele veličine 21.424 kvadrata, od parcela koje su u vlasništvu JAT Tehnike.

Budući objekat imao bi bruto površinu od oko 10.000 kvadrata, od kojih bi hala za prijem, sortiranje i distribuciju pošiljki imala oko 6.200 kvadrata, administrativni deo oko 3.500 kvadrata, dok je još 200 kvadrata rezervisano za „finger“ sa transportnim trakama.

Obuhvat urbanističkog projekta / Beograd.rs, Energoprojekt Urbanizam i arhitektura

„Izgradnja objekta može se vršiti fazno, a dinamika radova mogla bi se uskladiti sa potrebama i ekonomskim mogućnostima investitora“, napominje se u Urbanističkom projektu koji je izradila kompanija „Energoprojekt Urbanizam i Arhitektura“.

U projektu se navodi i da je planirano da do 2040. godine broj zaposlenih u budućem objektu za avionske pošiljke bude 302, uz rad u tri smene.

U okviru budućeg kompleksa, a radi snabdevanja strujom, planirana je izgradnja trafo stanice, kao i ugradnja solarnih panela i obezbeđivanje 60 brzih punjača za električne automobile.

Parking za zaposlene trebalo bi da ima ukupno 117 mesta, dok se za teretna vozila planira deset parking mesta.

Podsećamo da je, po okončanju postupka javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem, Ministarstvo privrede 26. novembra 2019. godine usvojilo Odluku kojom je za kupca JAT Tehnike proglasilo kompaniju Avia Prime iz Češke.

U decembru te godine potpisan je i ugovor o prodaji 99,38 odsto ukupnog registrovanog kapitala JAT Tehnike, i to po prodajnoj ceni u iznosu od 10,3 miliona evra, čime je okončana privatizacija poznate kompanije za održavanje aviona.

Poslovni portal eKapija podseća na pisanje medija u septembru prošle godine, kada se navodilo da je kompanija DHL bila na sastancima u Beogradu sa Avia Prime, odnosno JAT Tehnikom. Prema nezvaničnim informacijama, tema sastanaka tada je bila je upravo prodaja parcele JAT Tehnike na aerodromu, gde bi DHL izgradio distributivni centar.

Ranije je najavljeno da Pošta Srbije u partnerstvu sa nemačkim DHL-om planira da sagradi zajednički logistički centar na 24 hektara u Batajnici.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.