istovremeno rasla i vrednost potrošačke korpe

U poslednjih 15 godina u Srbiji plate uvećane skoro tri puta

RegionSrbijaU fokusu

4.9.2024 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

U poslednjih 15 godina u Srbiji plate uvećane skoro tri puta U poslednjih 15 godina u Srbiji plate uvećane skoro tri puta
U Srbiji su zarade u poslednjih 15 godina uvećane skoro tri puta, a istovremeno je rasla i vrednost potrošačke korpe, samo nešto sporijim tempom,... U poslednjih 15 godina u Srbiji plate uvećane skoro tri puta

U Srbiji su zarade u poslednjih 15 godina uvećane skoro tri puta, a istovremeno je rasla i vrednost potrošačke korpe, samo nešto sporijim tempom, ali veliki deo rasta plata je posledica inflacije, piše Demostat.

I statistička tabela i sopstveno iskustvo ne potvrđuju da je tokom, gotovo decenije i po, standard dvostruko ili trostruko uvećan, prenosi Beta.

„Nikad veće“, kako tvrde predstavnici vlasti, povišice prosečnih, a posebno minimalnih plata nisu dovoljne da reše problem građana koji su u riziku od siromaštva, jer ako i kad pokriju minimalnu potrošačku korpu, kreiranu za tročlano domaćinstvo, ukoliko je samo jedna osoba zaposlena, ta porodica živi ispod linije siromaštva.

Od zemalja u regionu, najveću prosečnu platu u maju ove godine (što je poslednji objavljeni podatak) imali su Slovenci, 1.502 evra, a kod njih je i najviši iznos minimalne zarade – 949 evra.

Slede Hrvati sa prosekom od 1.324 evra i sa 677 evra minimalca. Srbija je na trećem mestu po prosečnoj neto zaradi od 856 evra, ali je od osam rangiranih zemalja prema visini minimalne zarade na petom mestu, ispred je, osim slovenačkih i hrvatskih radnika još i Republika Srpska gde je najniža plata 461 i Crna Gora sa 450 evra.

Ono čime se zvaničnici nisu bavili je medijalna zarada u Srbiji, koja je u maju ove godine iznosila 77.579 dinara, što znači da polovina zaposlenih ima primanja koja idu do tog iznosa.

Ako je, ne računajući oko pola miliona neformalno zaposlenih, uglavnom u poljoprivredi, u registrovanom radnom odnosu 2,37 miliona ljudi, to znači da blizu 1,2 miliona radnika jedva sastavlja kraj sa krajem, ukoliko su jedini zaposleni u porodici.

  • meli77

    4.9.2024 #1 Author

    U porodicama jedna plata je uvek bilo ispod siromaštva a sada i dva minimalna plata nije dovoljan za tročlanu porodicu

    Odgovori

    • Milan

      4.9.2024 #2 Author

      Poštovanje Meli, baš tako veoma je teško sa jednom platom, pa i sa dve plate jedva se plaćaju sve obaveze. Cilj minimalne zarade nije da većina zaposlenih radi za minimalac, već da označi najmanju zaradu i da zaposleni u skladu sa tržištem, znanjem i iskustvom imaju platu veću od minimalne. Minimalna zarada može i pomoći ljudima koji su samo-zaposleni kao preduzetnici da u teškom periodu sebi olakšaju poslovanje, ali nije namenjena da poslodavac zaposli 20 radnika na minimalac pa onda da sebi izvlači enormne količine keša na razne tzv troškove. Na žalost taj obrazac se dosta često dešava kod nas, usled slabe kontrole poreskih organa koji bi po meni trebalo da kažnjavalju takvo ponašanje kako bi podstakli da radnici imaju veće zarade.

      Jadna je ona zemlja u kojoj dobar procenat zaposlenih radi za minimalnu zaradu.

      Odgovori

  • Milan

    4.9.2024 #3 Author

    Ovo nije bilo teško postići sa obzirom da je 1993-1994 godine privreda resetovana a mesečne plate su bile ne veće od 10 DEM ili ti 5 EUR. Usled kraha privrede zbog nepravednih sankcija celog sveta (pa i Rusije) doneta je odluka da se drastično umanje zarade kako ne bi bilo otpuštanja radnika, zato što bi otpuštanja dovela do većeg bunta i uzdrmala vlast.

    Ono što je bilo razočaravajuće za većinu je kako su malo plate rasle u periodu od 2000-2012 godine. Pa i kada bi zarada porasla povećanje kursa evra bi to devastiralo. Kada je EUR bio 70 RSD onaj sa 70K RSD je imao platu od 1K EUR, sa kursom od 120 RSD to je palo na 580 EUR a plata sigurno nije porasla za više od par hiljada dinara. Ne znam ni jednu ozbiljnu državu koja uništava svoje građane sa opadanjem vrednosti nacionalne valute, svi se bore da održe snažnu i vrednu nacionalnu valutu. Ko god se zalaže da vrednost dinara opadne nije sasvim čist u glavi.

    Odgovori

  • SUNCE

    4.9.2024 #4 Author

    To su obicne gluposti.Mozda izrazeno u Eurima koji uporno stoji u mestu dok cene rastu,sto je potpuno nenormalno.Realna kupovna moc nije apsolutno nista veca,ako ne i manja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.