novi modeli poslovanja

U pripremi ISO standardi za cirkularnu ekonomiju

SrbijaU fokusu

19.7.2023 18:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U pripremi ISO standardi za cirkularnu ekonomiju U pripremi ISO standardi za cirkularnu ekonomiju
Na međunarodnom nivou, u toku je razvoj šest ISO standarda u oblasti cirkularne ekonomije od kojih je nedavno tri dobilo status „nacrt međunarodnog standarda“.... U pripremi ISO standardi za cirkularnu ekonomiju

Na međunarodnom nivou, u toku je razvoj šest ISO standarda u oblasti cirkularne ekonomije od kojih je nedavno tri dobilo status „nacrt međunarodnog standarda“.

Kako se navodi na sajtu Privredne komore Srbije, Tehnički komitet TC323 – Circular economy, u okviru Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO), 18. jula 2023. godine usvojio je nacrte tri međunarodna standarda: ISO 59004 – Terminologija, principi i uputstvo za primenu; ISO 59010 – Uputstvo za poslovne modele i mreže vrednosti; ISO 59020 – Merenje i ocenjivanje cirkularnosti.

Savremeni način poslovanja podrazumeva primenu principa cirkularnosti materijala, štednje resursa i sirovina kao i stvaranje dugoročne poslovne strategije koja otpad iz proizvodnje, ali i iz celokupnog životnog ciklusa proizvoda, svodi na minimum“, kaže Dušan  Stokić, rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost u Privrednoj komori Srbije. 

On ističe da to podrazumeva model poslovanja kojim se  postepeno napušta linearni, a sve više primenjuje cirkularni model poslovanja i  izuzetno je važno imati na raspolaganju odgovarajuće, međunarodno verifikovane i priznate standarde koji ovo podržavaju.

Nakon sledeće faze razmatranja i usvajanja opravdanih sugestija i komentara koji unapređuju ova dokumenta, početkom 2024. godine očekuje se i njihovo konačno objavljivanje u formi međunarodnog standarda dostupnog svim zainteresovanim stranama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...