Od početka godine otvoreno 224 stečaja

U Srbiji aktivna 1.603 stečaja, rekorder po trajanju i dalje građevinsko preduzeće Rad

Srbija

8.8.2023 14:15 Autor: Milica Rilak 5

U Srbiji aktivna 1.603 stečaja, rekorder po trajanju i dalje građevinsko preduzeće Rad U Srbiji aktivna 1.603 stečaja, rekorder po trajanju i dalje građevinsko preduzeće Rad
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) saopštila je da su našoj zemlji trenutno aktivna 1.603 stečajna postupka, ne računajući predmete za koje je nadležna... U Srbiji aktivna 1.603 stečaja, rekorder po trajanju i dalje građevinsko preduzeće Rad

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) saopštila je da su našoj zemlji trenutno aktivna 1.603 stečajna postupka, ne računajući predmete za koje je nadležna Agencija za osiguranje depozita, koja vodi stečajeve 12 banaka i jednog osiguravajućeg društva.

Od početka ove godine do pa do 2. avgusta otvorena su 224 stečajna postupka.

ALSU je takođe navela da je su do 2. avgusta obustavljena 773 stečajna postupka, kao i i da je zaklјučeno 6.618 stečajeva.

Prema podacima ALSU, ukupno prosečno vreme trajanja za 8.994 aktivna, obustavljena i zaključena stečajna postupka je tri godine, jedan mesec i 29 dana.

Razlika u trajanju stečajnih postupaka postoji u odnosu na to po kom zakonu su pokrenuti.

Ukupno prosečno vreme trajanja za stečajne postupke pokrenute po Zakonu o stečajnom postupku (ukupno 5.252 postupka) je četiri godine, jedan mesec i devet dana, dok je za stečajne postupke koji su pokrenuti po novijem Zakonu o stečaju (ukupno 3.742) prosečno vreme trajanja godinu dana, 10 meseci i pet dana.

Apsolutni rekorder prema trajanju stečajnog postupka i dalje je nekadašnji građevinski gigant Rad, kao i povezano preduzeće Rad Internacional, u kojima je stečaj otvoren još 13. marta 2021. godine, što znači da će se uskoro navršiti 22 i po godine kako se čeka da se postupak okonča.

Među 224 stečaja otvorenih ove godine našlo se i preduzeće Bauwesen iz Lazarevca, koje je, između ostalog, bilo angažovano na izgradnji nove glavne autobuske stanice u Beogradu, ali i industrijskog koloseka u TE-KO Kostolac.

Elektroprivreda Srbije tužila je, inače, Bauwesen i italijansku kompaniju Italiana Costruzioni zato što su, u okviru projekta izgradnje koloseka u TE-KO, naplatili radove koji nisu izvedeni ili nisu kvalitetno izvedeni.

Stečaj je, prema rešenju Privrednog suda u Beogradu, u Bauwesen uveden iz razloga trajnije nesposobnosti plaćanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...