Najpoznatija poslovna zgrada Novog Beograda dobija novog vlasnika

„Eureka bar“ uplatila kupoprodajnu cenu za Genex kulu

NekretnineSrbijaStečaj

5.4.2023 07:25 Autor: Milica Rilak 5

„Eureka bar“ uplatila kupoprodajnu cenu za Genex kulu „Eureka bar“ uplatila kupoprodajnu cenu za Genex kulu
Kompanija „Eureka bar“, koja je pobedila na javnom nadmetanju za kupovinu Genex kule, uplatila je 2,4 milijarde dinara na osnovu kupoprodajnog ugovora sa Agencijom... „Eureka bar“ uplatila kupoprodajnu cenu za Genex kulu

Kompanija „Eureka bar“, koja je pobedila na javnom nadmetanju za kupovinu Genex kule, uplatila je 2,4 milijarde dinara na osnovu kupoprodajnog ugovora sa Agencijom za licenciranje stečajnih upravnika, (ALSU) i tako ispunila sve uslove da postane vlasnik čuvene poslovne zgrade, potvrđeno je za Biznis.rs iz pouzdanih izvora.

Novac je, kako saznajemo, uplaćen juče, 4. aprila, kada je i isticao rok za izvršenje te transakcije. Da je „Eureka bar“ propustila da plati, izgubila bi pravo na povraćaj depozita od 834,68 miliona dinara, koliko je morala da izdvoji kako bi uopšte učestvovala na javnom nadmetanju za Genex kulu.

Interesantno je da je juče održana i sednica Odbora poverilaca Generalexporta, na kojoj je razmatran predlog „Eureka bara“ za produžetak roka za uplatu novca.

ALSU je, inače, na prodaju ponudila poslovni deo Genex kule, koja se sastoji od 28 posebnih delova površine 14.943 kvadrata, zatim poslovni prostor od 27. do 37. sprata površine 1.450,39 kvadrata, kao i poslovni i garažni prostori površine u osnovi 9.023 kvadrata i deset garaža od 6.445 kvadrata.

Novi vlasnik Genex kule naslediće, međutim, i sporove koje su pokrenuli stanari stambenog dela te zgrade. Stambena zajednica Genex kule je i stečajni poverilac kompanije „Generalexport – u stečaju“, sa potraživanjem vrednosti 45 miliona dinara iz stečajne mase na osnovu izvršne presude.

„Sa kompanijom Generalexport – u stečaju u toku je i spor oko 58 garažnih mesta ispod stambene zgrade, galerije koja se nalazi na krovu stambene zajednice i pasarele u dva nivoa koja povezuje stambeni i poslovni deo Genex kule“, rekao je ranije za Biznis.rs upravnik stambene zajednice Genex kule Božidar Stavrić.

Na isplatu iz stečajne mase čekaju i bivši radnici nekadašnjeg jugoslovenskog poslovnog giganta „Generalexporta“, ali i njegove ćerke firme Internacional CG. Oni imaju pravo na naknadu iz socijalnog programa koji datira još iz 2009. godine, i vredi 200 evra po godini staža.

Genex kula trenutno predstavlja najvredniji deo imovine „Generalexporta“. Međutim, to nije sve što gigant u stečaju poseduje. Na spisku imovine dostupnom na portalu ALSU stoji da u vlasništvu ima i nekretnine u Rijeci, Splitu, Zagrebu, Dubrovniku i Osijeku, mada nije precizirano da li se radi o stanovima ili lokalima.

Generalexport u stečaju, između ostalog, poseduje i zemljište – građevinske parcele i njive u Jošaničkoj banji, kao i parcele u Belom potoku, naselju koje pripada beogradskoj opštini Voždovac.

  • Mike

    5.4.2023 #1 Author

    Kada je čovek sposoban, a ne kao oni kulturni i vaspitani pa nikad ćorka, nikad „gan“ 🤣🤣

    Odgovori

  • ELLA

    5.4.2023 #2 Author

    Sramota!!! takvu građevinu predati za male pare sumnjivim personama. Za par godina kafići, diskoteke zadruge farme

    Odgovori

  • ANNY

    5.4.2023 #3 Author

    Zaista tužno. Sve živo su prodali i rasprodali. A pričaju priče o tome kako su oni pre njih sve prodali…

    Odgovori

  • MAJA

    6.4.2023 #4 Author

    Nisam ni sumnjala da će platiit

    Odgovori

  • SHALIMAR

    8.4.2023 #5 Author

    Bolje i da bude prodata nego da propada…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...