Državi 13. marta ističe rok da iskoristi pravo preče kupovine

Tri scenarija – da li Genex kula dobija novog vlasnika ili se licitacija poništava?

IzdvajamoNekretnineSrbijaStečaj

9.3.2023 14:04 Autor: Milica Rilak 13

Tri scenarija – da li Genex kula dobija novog vlasnika ili se licitacija poništava? Tri scenarija – da li Genex kula dobija novog vlasnika ili se licitacija poništava?
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) potvrdila je za Biznis.rs da u ponedeljak, 13. marta ističe rok državi za izjašnjavanje o tome da li... Tri scenarija – da li Genex kula dobija novog vlasnika ili se licitacija poništava?

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) potvrdila je za Biznis.rs da u ponedeljak, 13. marta ističe rok državi za izjašnjavanje o tome da li će iskoristiti pravo preče kupovine i za 2,4 milijarde dinara kupiti Genex kulu na Novom Beogradu. Od odluke države zavisi da li će ovaj objekat dobiti novog vlasnika ili ne, ali je u igri i treća opcija – poništavanje javnog nadmetanja održanog 6. februara, kada je najvišu cenu za imovinu društvenog preduzeća Generalexport u stečaju izlicitirala kompanija Eureka bar.

Upravnik stambene zajednice Genex kule Božidar Stavrić za Biznis.rs ističe da su stanari preduzeli niz koraka kako bi se sprečila ili poništila prodaja poslovne polovine tog objekta, a prigovore su uputili Skupština poverilaca i stambena zajednica kao stečajni poverilac.

Obratili smo se Vladi Srbije, Direkciji za imovinu republike Srbije, Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i predsedniku Republike da se poništi prodaja ili iskoristi pravo preče kupovine, jer se i po ceni od 20 miliona evra poslovna zgrada prodaje ispod cene. Tako i država i mi kao poverioci gubimo najmanje sedam miliona evra, jer je zgrada 2021. godine procenjena na 35 miliona evra“, kaže Stavrić za naš portal.

On ističe i da je deo stečajnih poverilaca, uključujući bivše zaposlene i stanare Genex kule, zatražio novu procenu vrednosti poslovne polovine zgrade, a Privrednom sudu su podneli i inicijativu da se ta poslovna zgrada proda po etažama.

Božidar Stavrić pokazuje dokumentaciju uoči javnog nadmetanja / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Javno nadmetanje je, međutim, održano 6. februara, a za pobednika na licitaciji u kojoj je učestvovalo sedam zainteresovanih kupaca proglašena je beogradska kompanija Eureka bar, dok je drugoplasirani ponuđač kompanija Samers, takođe iz glavnog grada. Taj datum je važan jer počinju da teku rokovi koji diktiraju koji scenario će se odigrati kada je reč o konačnoj sudbini izuzetno vredne imovine čuvenog jugoslovenskog preduzeća Generalexport, poznatom po skraćenom imenu – Genex.

Naime, iz ALSU je za Biznis.rs potvrđeno da država može da se izjasni o korišćenju prava preče kupovine poslovnog dela Genex kule do 13. marta. Rok za izjašnjenje tehnički ističe u subotu, 11. marta – ali kako je to neradni dan istek roka se „seli“ na prvi sledeći radni dan – ponedeljak.

Postoji mogućnost i da se država i njene institucije izjasne putem preporučene pošiljke, a u tom slučaju će javnost na objavljivanje informacije o izjašnjenju pričekati dan ili dva.

Predstavnik ALSU iznosi pravila nadmetanja / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Scenario 1: Genex kula postaje vlasništvo države

„U slučaju da Republika Srbija kao imalac prava preče kupovine, u skladu sa Zakonom o kulturnom nasleđu, iskoristi to pravo i prihvati postignutu cenu na javnom nadmetanju, kupoprodajni ugovor će biti zaključen sa Republikom Srbijom, a depoziti vraćeni učesnicima javnog nadmetanja“, stoji u pravilima nadmetanja Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU).

Država je, inače, pomenuta kao potencijalni kupac tek na februarskom nadmetanju, iako je Odluka o utvrđivanju Stambeno-poslovnog centra Genex za spomenik kulture usvojena u novembru 2021. godine. Genex kula nuđena je na prodaju ukupno četiri puta – 26. aprila 2021. u proceduri javnog prikupljanja ponuda, a potom su u maju i avgustu 2022. neuspešno zakazivana javna nadmetanja. Poslednja licitacija, kada su se konačno pojavili zainteresovani kupci i izlicitirana cena od 2,4 milijarde dinara, održana je 6. februara.

Scenario 2: Genex kula postaje vlasništvo kompanije Eureka bar

Ukoliko država odluči da ne iskoristi pravo preče kupovine, pobedniku licitacije otvara se put da postane i – kupac.

„Кupoprodajni ugovor se potpisuje u roku od tri radna dana od dana izjašnjavanja ustanove zaštite, pod uslovom da je depozit koji je obezbeđen garancijom uplaćen na račun stečajnog dužnika. Proglašeni kupac je dužan da uplati preostali iznos kupoprodajne cene u roku od 15 dana od dana potpisivanja kupoprodajnog ugovora“, kažu pravila nadmetanja ALSU.

Učesnici javnog nadmetanja / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Ako proglašeni kupac, međutim, odbije da potpiše kupoprodajni ugovor ili ne uplati kupoprodajnu cenu u propisanim rokovima i po propisanoj proceduri, gubi pravo na povraćaj depozita, a za kupca se proglašava drugi najbolji ponuđač. U slučaju Genex kule to je beogradska kompanija Samers.

„Drugi najbolji ponuđač ima ista prava i obaveze kao proglašeni kupac. U slučaju da je drugi najbolji ponuđač na javnom nadmetanju depozit obezbedio bankarskom garancijom, nakon odustajanja proglašenog kupca isti mora uplatiti iznos depozita na račun stečajnog dužnika u roku od dva radna dana od prijema obaveštenja kojim se proglašava za kupca, nakon čega će mu biti vraćena garancija“, navedeno je u pravilima prema kojima je licitacija organizovana.

Scenario 3: Poništavanje javnog nadmetanja

Stanari Genex kule i deo bivših zaposlenih u nekadašnjem jugoslovenskom gigantu su uoči početka nadmetanja 6. februara skrenuli pažnju potencijalnim kupcima i predstavnicima ALSU da je tog jutra predsednica Skupštine poverilaca Generalexporta obavestila Privredni sud u Beogradu o sazivanju Skupštine stečajnih poverilaca za petak, 10. februar.

Odbor poverilaca, prema rečima upravnika stambene zajednice Genex kule Božidara Stavrića, do sada nije formiran u stečajnom postupku, a zatražena je i nova procena vrednosti Genex kule.

„Ukoliko sud usvoji naš predlog, sve što se desilo na ovom nadmetanju će biti poništeno“, istakao je Božidar Stavrić tada za Biznis.rs.

Danas skreće pažnju da Privredni sud u Beogradu još nije doneo odluku o zahtevu za poništaj javnog nadmetanja.

„Ukoliko se javno nadmetanje poništi, svi učesnici dobijaju nazad svoje depozite, a država ne mora da plati skoro 20 miliona evra za Genex kulu, koliko je izlicitirano. I vuci siti i ovce na broju“, zaključuje Stavrić u razgovoru za Biznis.rs.

 • Anna

  9.3.2023 #1 Author

  Svi su na dobitku osim stanara Genex kule.

  Odgovori

  • BRANA19

   10.3.2023 #2 Author

   Uvek je tako i bilo , ko se pita za stanare.

   Odgovori

 • GOCA BG

  9.3.2023 #3 Author

  Mislim da ce vlasnik biti Eureka bar,ali nikad se ne zna…

  Odgovori

 • VOJKAN

  10.3.2023 #4 Author

  Sve se u ovoj državi rasprodalo, zašto ne bi i ovo otišlo na bubanj

  Odgovori

 • Jovana24

  10.3.2023 #5 Author

  Sve ovde ide ispod cene.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  10.3.2023 #6 Author

  Ja sam za to da kula postane vlasništvo republike Srbije. Ta mi se opcija najviše dopada.

  Odgovori

  • LUKA

   12.3.2023 #7 Author

   Slažem se to bi bilo najpametnije

   Odgovori

 • MAJALG

  11.3.2023 #8 Author

  Opet se vracamo da ce interesi pojedinih ljudi bude isprer interesa drzave i same geneks kule, to je samo pokazatelj kako drzava funkcionise.

  Odgovori

 • Tina

  11.3.2023 #9 Author

  Treba izabrati najbolju opciju

  Odgovori

 • LEKI

  11.3.2023 #10 Author

  I tako se sve rasprodalo

  Odgovori

 • Lelica

  12.3.2023 #11 Author

  Sve se rasprodalo pa sto ne bi i Genex.

  Odgovori

 • FRUIT04

  12.3.2023 #12 Author

  Raspordali smo sve ,pa sto ne i Genex

  Odgovori

 • BOJANA

  13.3.2023 #13 Author

  Kad sve prodamo, šta nama ostaje.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...