Da li se stečaj u Genexu bliži kraju?

Kompanija Eureka Bar dala najveću ponudu za Genex kulu

NekretnineSrbijaStečaj

6.2.2023 15:41 Autor: Milica Rilak 3

Kompanija Eureka Bar dala najveću ponudu za Genex kulu Kompanija Eureka Bar dala najveću ponudu za Genex kulu
Kompanija Eureka Bar proglašena je u ponedeljak za najboljeg ponuđača na javnom nadmetanju za poslovni deo Genex kule na Novom Beogradu, i to pošto... Kompanija Eureka Bar dala najveću ponudu za Genex kulu

Kompanija Eureka Bar proglašena je u ponedeljak za najboljeg ponuđača na javnom nadmetanju za poslovni deo Genex kule na Novom Beogradu, i to pošto je njen zastupnik prihvatio kupoprodajnu cenu od 2,4 milijarde dinara.

Nezadovoljni stanari stambenog dela kule i predstavnici bivših radnika Generalexporta ukazali su, međutim, da su Privrednom sudu u Beogradu podneli predlog da se nadmetanje otkaže, pošto smatraju da su pronašli ključnu nepravilnost u vođenju stečajnog postupka.

Beogradska kompanija Eureka Bar je, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, registrovana za delatnost pripremanja i posluživanja pića, a u 2021. godini imala je 84 zaposlena. U toj poslovnoj godini ostvarila je dobit iz poslovanja od blizu 175 miliona dinara, što je višestruko više nego u 2019. i 2020. kada dobit nije prelazila 40 miliona dinara.

Zastupnik Eureka Bara nije želeo da se predstavi novinarima posle okončanog nadmetanja, niti je želeo da otkrije ime firme u čije ime je licitirao, a sve što je naveo je da se radi o „domaćoj i patriotskoj firmi“.

Na pitanje novinara da li je zabrinut zbog pravnih koraka koje su pokrenuli stanari Genex kule, koji su i poverioci, kratko je odgovorio – „mi gledamo u državu“, aludirajući na komisiju Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, koja je sprovela nadmetanje do kraja.

Učesnici nadmetanja / Foto: Milica Rilak / Biznis.rs

Stanari kule i deo bivših zaposlenih u nekadašnjem jugoslovenskom gigantu Genexu, međutim, ukazali su na nadmetanju da je tog jutra predsednica Skupštine poverilaca Generalexporta obavestila Privredni sud u Beogradu o sazivanju Skupštine stečajnih poverilaca za petak, 10. februar.

Prema Zakonu o stečaju, taj odbor je jedan od tri organa stečajnog postupka.

Odbor poverilaca, prema rečima upravnika stambene zajednice Genex kule Božidara Stavrića, do sada nije formiran u stečajnom postupku, a zatražena je i nova procena vrednosti Genex kule.

„Predsednica Skupštine poverilaca stavila je na dnevni red u petak formiranje Odbora poverilaca i zatražila obustavu javnog nadmetanja. Ukoliko sud usvoji naš predlog, sve što se desilo na ovom nadmetanju će biti poništeno“, istakao je Stavrić za Biznis.rs.

Božidar Stavrić / Foto: Milica Rilak / Biznis.rs

Ocenio je i da to što je izlicitirana tri puta viša cena od početne ne znači da poverioci imaju čemu da se raduju.

„Postoji hipoteka na Genex kuli prvog reda, koja će ‘odvući’ prodajnu vrednost 20 spratova, tako da ni mi ni bivši radnici nećemo dobiti nijedan jedini dinar“, rekao je Stavrić.

Na javnom nadmetanju učestvovali su predstavnici sedam zainteresovanih kupaca, a ni jedan od njih nije želeo da se predstavi, niti da otkrije koga zastupa.

Genex kula ponuđena je na javnom nadmetanju po početnoj ceni od 834,68 miliona dinara, koliko je vredeo i depozit koji su zainteresovani za licitiranje morali da uplate.

Na kraju je prihvaćena cena od 2,4 milijarde dinara, što je više od početne cene na prvom neuspešnom nadmetanju 23. maja prošle godine. Tada je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika po prvi put ponudila Genex kulu na nadmetanju, i to po početnoj ceni od dve milijarde dinara.

PRIVREDNO DRUŠTVO EUREKA BAR DOO

MILUTINA MILANKOVIĆA 1Ž, Beograd-Novi Beograd, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
4.769.220,83 (2021)
Broj zaposlenih:
84 (2021)
  • Mike

    6.2.2023 #1 Author

    Pa prema svemu sudeći kupio je neko iz „patriotskog“ bloka 🤣 U krajnjem slučaju stanari će imati besplatna kojekakva pića i to 🤣

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.2.2023 #2 Author

    Sto znaci da imamo novog vlasnika na vidiku…

    Odgovori

  • MAJA

    7.2.2023 #3 Author

    Videcemo ko ce biti pocasni gazda

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...