Ističe rok za uplatu izlicitiranih 2,4 milijarde dinara

„Eureka bar“ traži produžetak roka za kupovinu Genex kule, dva poverioca odbila

IzdvajamoNekretnineSrbijaStečaj

4.4.2023 10:17 Autor: Milica Rilak 2

„Eureka bar“ traži produžetak roka za kupovinu Genex kule, dva poverioca odbila „Eureka bar“ traži produžetak roka za kupovinu Genex kule, dva poverioca odbila
Kompanija „Eureka bar“, koja je na javnom nadmetanju izlicitirala najvišu cenu za kupovinu Genex kule, predložila je da se izmeni ugovor o kupovini koji... „Eureka bar“ traži produžetak roka za kupovinu Genex kule, dva poverioca odbila

Kompanija „Eureka bar“, koja je na javnom nadmetanju izlicitirala najvišu cenu za kupovinu Genex kule, predložila je da se izmeni ugovor o kupovini koji je potpisala 20. marta, a kojim je propisano da novac za tu poslovnu zgradu treba da uplati do danas, 4. aprila.

Biznis.rs je, međutim, imao uvid u dokumentaciju iz koje je vidljivo da su dva od četiri člana Odbora poverilaca to odbila, dok je treći pozvao stečajnu upravu da prihvati predlog „Eureka bara“.

Odbor poverilaca, inače, čine kompanija LHB AG iz Frankfurta, Poreska uprava Beograd, predstavnik bivših zaposlenih i predstavnik Stambene zajednice Narodnih heroja br. 41/B Novi Beograd.

Razmatranje predloga „Eureka bara“ organizovano je online, na elektronskoj sednici Odbora poverilaca kompanije „Generalexport – u stečaju“ sa jednom tačkom dnevnog reda – izjašnjavanjem o produžetku roka za uplatu do donošenja odluke Кomisije za zaštitu konkurencije po zahtevu kupca za odobravanje koncentracije.

Eureka bar“ se, naime, poziva na Zakon o zaštiti konkurencije, koji predviđa dva slučaja kada koncentracija mora biti prijavljena Komisiji za zaštitu konkurencije. Jedan od ta dva slučaja je situacija kada je ukupan godišnji prihod najmanje dva učesnika u koncentraciji ostvaren na tržištu Srbije veći od 20 miliona evra u prethodnoj obračunskoj godini, s tim što najmanje dva učesnika u koncentraciji na tržištu Srbije imaju prihod veći od po milion evra u istom periodu.

Javno nadmetanje za Genex kulu / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Argument „Eureka bara“ je da u 2021. sigurno nisu ostvarili prihode koliki su potrebni da se „pređe prag“ obavezne prijave koncentracije, ali da ne mogu sa sigurnošću da utvrde kolike prihode su ostvarili 2022. godine, a na dan objavljivanja Oglasa o prodaji Geneks kule (4. januara 2023.), kao i održavanja javnog nadmetanja (6. februara 2023. godine).

Oni se u dopisu u koji je Biznis.rs imao uvid pozivaju na to da je podatke o prihodima za 2022. godinu preliminarno moguće imati tek po izradi završnih računa, za šta je rok istekao 31. marta.

Iz dokumentacije koja prati održavanje elektronske sednice Odbora poverilaca Generalexporta vidljivo je da je stečajna uprava upozorila „Eureka bar“ da je kupac u obavezi da sve radnje u vezi sa prijavom koncentracije Komisiji za zaštitu konkurencije završi pre zaključenja ugovora o kupoprodaji, koji je u ovom slučaju potpisan 20. marta, o čemu je Biznis.rs pisao.

Ukoliko Odbor poverilaca ne prihvati predlog „Eureka bara“, ta kompanija biće u obavezi da danas uplati 2,4 milijarde dinara za Genex kulu ili će izgubiti pravo na povraćaj depozita koji je uplaćen kako bi uopšte učestvovali na javnom nadmetanju, a koji iznosi 834,68 miliona dinara.

Ukoliko ugovor sa „Eureka barom“ o kupovini Genex kule bude raskinut, na potpisivanje će biti pozvan drugoplasirani na javnom nadmetanju – kompanija „Samers“.

  • GAGA

    5.4.2023 #1 Author

    Lov u mutnom na nas racun

    Odgovori

  • MAJA

    5.4.2023 #2 Author

    Pa i nije mali depozit, da bi ga tek tako izgubio

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...