Kompanija "Eureka bar" na korak od vlasništva nad čuvenom zgradom

Potpisan kupoprodajni ugovor za Genex kulu

NekretnineSrbijaStečaj

20.3.2023 16:36 Autor: Milica Rilak 7

Potpisan kupoprodajni ugovor za Genex kulu Potpisan kupoprodajni ugovor za Genex kulu
Kompanija „Eureka bar“ potpisala je danas ugovor o kupovini Genex kule, i to za 2,4 milijarde dinara, koliko je ponudila na javnom nadmetanju 6.... Potpisan kupoprodajni ugovor za Genex kulu

Kompanija „Eureka bar“ potpisala je danas ugovor o kupovini Genex kule, i to za 2,4 milijarde dinara, koliko je ponudila na javnom nadmetanju 6. februara, potvrđeno je za Biznis.rs. To, međutim, ne znači da je čuvena poslovna zgrada na Novom Beogradu dobila nove vlasnike – to će se desiti kada „Eureka bar“ u celini isplati kupoprodajnu cenu.

Prema pravilima javnog nadmetanja Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), po potpisivanju kupoprodajnog ugovora počinje da teče rok od 15 dana za uplatu 2,4 milijarde dinara ili nešto više od 20 miliona evra. Zgrada prelazi u vlasništvo „Eureka bara“ ukoliko ta kompanija u roku isplati čitav iznos.

Postoji mogućnost da se isplata izvrši u ratama, ali poslednja rata mora da bude uplaćena do isteka roka koji počinje da teče u utorak, 21. marta, potvrđeno je za Biznis.rs. To znači da će sudbina cele transakcije biti poznata najranije 4. aprila.

Potpisivanjem kupoprodajnog ugovora, „Eureka bar“ dobija još jednu potencijalnu obavezu – da prijavi koncentraciju Komisiji za zaštitu konkurencije.

Zakon o zaštiti konkurencije propisuje dva slučaja kada koncentracija mora biti prijavljena Komisiji. U prvom slučaju takva obaveza nastaje kada je ukupan godišnji prihod svih učesnika u koncentraciji ostvaren na svetskom tržištu u prethodnoj obračunskoj godini veći od 100 miliona evra, s tim što najmanje jedan učesnik u koncentraciji na tržištu Srbije ima prihod veći od deset miliona evra.

Učesnici nadmetanja / Foto: Biznis.rs / Milica Rilak

Drugi slučaj je situacija kada je ukupan godišnji prihod najmanje dva učesnika u koncentraciji ostvaren na tržištu Srbije veći od 20 miliona evra u prethodnoj obračunskoj godini, s tim što najmanje dva učesnika u koncentraciji na tržištu Srbije imaju prihod veći od po milion evra u istom periodu.

Što se tiče učesnika ove transakcije, ni „Eureka bar“ ni „Generalexport – u stečaju“ nemaju prihode veće od 20 miliona evra u 2021. godini, ali na njihovim pravnim savetnicima ostaje da utvrde da li ih izlicitirana cena od 2,4 milijarde dinara ili 20,46 miliona evra na javnom nadmetanju za poslovni deo Genex kule „prebacuje“ preko granice za obaveznu prijavu koncentracije.

Šta kupuje potencijalni vlasnik Genex kule?

Podsetimo da je do potpisivanja kupoprodajnog ugovora za poslovni deo Genex kule došlo posle jednog neuspešnog javnog poziva za dostavljanje ponuda u aprilu 2021. godine i dva neuspešna javna nadmetanja tokom 2022. godine, kada nije bilo zainteresovanih za kupovinu imovine „Generalexporta – u stečaju“, odnosno čuvenog jugoslovenskog preduzeća „Genex“.

Početna cena poslovnog dela Genex kule kretala se od 2,09 milijardi dinara u maju 2022. godine do 834 miliona dinara, sa koliko je počelo nadmetanje sedmoro učesnika na licitaciji 6. februara.

Prema oglasu koji je objavljen na portalu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, „Eureka bar“ bi mogla da postane vlasnik 28 posebnih delova poslovne „polovine“ Genex kule, što je ukupno 14.943 kvadrata. Deo kule, prema tom dokumentu, je i poslovni prostor od 1.450 kvadrata od 27. do 37. sprata, kao i još oko 15.500 kvadrata poslovnog i garažnog postora.

Foto: Pixabay.com

Stanari stambenog dela kule, međutim, spore vlasništvo „Generaleksporta – u stečaju“ nad nekim delovima zgrade, kao i garaža.

„Sa tom kompanijom u toku je spor oko 58 garažnih mesta ispod stambene zgrade, zatim oko galerije koja se nalazi na krovu stambene zajednice i pasarele u dva nivoa koja povezuje stambeni i poslovni deo Genex kule“, izjavio je ranije upravnik Stambene zajednice kule Božidar Stavrić za Biznis.rs.

Ne nazire se kraj stečaja u „Generalexportu“

Prodaja Genex kule ne znači i okončanje stečaja u „Generalexportu“ i njegovoj ćerki-firmi „Internacional CG“, a oba procesa ušla su u sedmu godinu. Na spisku imovine dostupnom na portalu ALSU stoji da „Generalexport“ u vlasništvu ima i nekretnine u Rijeci, Splitu, Zagrebu, Dubrovniku i Osijeku. Poseduje i zemljište – građevinske parcele i njive u Jošaničkoj banji, kao i parcele u Belom potoku, naselju koje pripada beogradskoj opštini Voždovac.

Bivši radnici, kao i naslednici prava na isplatu naknade iz socijalnog programa, ukazuju da je od završetka stečaja u Genexu još važniji završetak te procedure u njegovoj ćerki firmi Internacional CG, čija najvrednija imovina je rasprodata još 2008. i 2009. godine tokom restrukturiranja. Tada su prodati nekadašnji hotel „Grand“ na Kopaoniku i apartmansko naselje „Konaci“, kao i nekadašnji beogradski hotel „(Inter)Continenal“ i „Genex apartmani“ na Novom Beogradu, za ukupno 173 miliona evra.

Naknade iz socijalnog programa, čija je vrednost 200 evra po godini staža, još nisu isplaćene bivšim radnicima i nasledinicima, iako je prošlo 14 godina od okončanja prodaje te imovine.

Dokumenta ALSU, takođe, pokazuju da se na Internacional CG i dalje vodi imovina na Kopaoniku – dva „pašnjaka 6. klase“ koja spadaju u „ostalo građevinsko zemljište u državnoj svojini“, kao i zemljišta „pod zgradom ili uz zgradu“ gde, po svemu sudeći, nije izvršena konverzija vlasništva.

Dakle, kako god da se okonča kupoprodaja Genex kule, stečaj u „Generalexportu“ i „Internacional CG“ sigurno se nastavlja.

 • Anna

  20.3.2023 #1 Author

  Sve živo je rasprodato ili srušeno. Našoj deci ostaće samo krediti i dugovi da otplaćuju.

  Odgovori

 • GOCA BG

  20.3.2023 #4 Author

  Da novi vlasnik ulozi u Genex i napravi da bude ponos Beograda…

  Odgovori

 • Tina

  20.3.2023 #5 Author

  Sve bi trebalo tacno da se zna na kraju

  Odgovori

 • TATJANA

  21.3.2023 #6 Author

  Nek im je sa srecom

  Odgovori

 • Gaga45

  26.3.2023 #7 Author

  Sve ce se to znati na kraju

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...