U odnosu na prošlu godinu bolest se sada pojavljuje sporadično

U Srbiji od početka epidemije afričke kuge eutanazirano više od 78.000 svinja

AgrobiznisBiznisSrbija

25.1.2024 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U Srbiji od početka epidemije afričke kuge eutanazirano više od 78.000 svinja U Srbiji od početka epidemije afričke kuge eutanazirano više od 78.000 svinja
U Srbiji su od početka epidemije afričke kuge eutanazirane 78.244 svinje, dok je trenutno u osam okruga ta bolest sporadična. To je izjavila načelnica... U Srbiji od početka epidemije afričke kuge eutanazirano više od 78.000 svinja

U Srbiji su od početka epidemije afričke kuge eutanazirane 78.244 svinje, dok je trenutno u osam okruga ta bolest sporadična.

To je izjavila načelnica veterinarske inspekcije u Upravi za veterinu Ljiljana Ivanjac.

„Trenutna situacija u Srbiji je sporadično pojavljivane afričke kuge svinja, u odnosu na prošlu godinu, kada je bolest velikim intenzitetom bila prisutna u našoj zemlji. Trenutno imamo osam okruga, ali sa sporadičnim, brojačno malim intenzitetom prisutnosti bolesti na gazdinstvima“, rekla je Ivanjac, piše portal 021.

Ona je u Privrednoj komori Srbije, na Nacionalnoj konvenciji posvećenoj zdravlju životinja, bezbednosti i kvalitetu hrane u Srbiji, ocenila da je za Srbiju nepovoljno što se afrička kuga svinja pojavljuje u okruženju, i da je stoga neophodno biti na oprezu.

„Već sada imamo bolest kod divljih svinja u Crnoj Gori i to nas diže na viši nivo opreza, a moramo biti spremni na neka nova iskušenja, u novim pravcima, da štitimo naše granice i da sarađujemo u razmeni informacija“, rekla je Ivanjac.

Cilj Nacionalne konvencije je da se ukaže na najvažnije izazove u zaštiti zdravlja životinja i proizvodnji bezbedne i kvalitetne hrane u Srbiji, jer je proces proizvodnje „od farme do trpeze“, blisko povezan i zdravlje životinja je važan preduslov za bezbednost i kvalitet hrane, a kontrola počinje u primarnoj proizvodnji, u štali i na farmi, rečeno je na skupu.

  • SHALIMAR

    28.1.2024 #1 Author

    Sada se pojavljuje spiradicno,ali je veliki broj uspavano zbog bolesti.

    Odgovori

  • gagica

    28.1.2024 #2 Author

    Velika steta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...