Održan Tradicionalni bankarski panel „Finansiranje ekonomskog oporavka“

Uloga banaka doživljava suštinske promene u dinamičnom okruženju

SrbijaU fokusu

6.3.2024 16:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Uloga banaka doživljava suštinske promene u dinamičnom okruženju Uloga banaka doživljava suštinske promene u dinamičnom okruženju
„Privreda, svetsko, pa i lokalno tržište prolaze kroz multidimenzijalnu transformaciju i postavlja se pitanje da li u uslovima opšte geopolitičke neizvesnosti, migracija, nestabilnih lanaca... Uloga banaka doživljava suštinske promene u dinamičnom okruženju

„Privreda, svetsko, pa i lokalno tržište prolaze kroz multidimenzijalnu transformaciju i postavlja se pitanje da li u uslovima opšte geopolitičke neizvesnosti, migracija, nestabilnih lanaca snabdevanja i novog digitalnog pejzaža, ima mesta za tradicionalne bankarske modele poslovanja“, jedan je od zaključaka panela „Bankarski sektor: Finansiranje ekonomskog oporavka“, kojim je moderirao Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke.

„U ovakvom dinamičnom okruženju, uloga banaka doživljava suštinske promene i one postaju ključni akteri u inovacijama, podržavajući preduzetništvo i prilagođavajući se novim okolnostima digitalizacije. Održavanje stabilnosti i podrška ekonomskom oporavku biće mogući samo uz transformaciju poslovnih modela, koja uskoro neće biti pitanje izbora, već opstanka”, zaključci su sa ovog panela, navodi se u saopštenju.

Razmena mišljenja, ideja i rešenja, sa predstavnicima drugih sistemskih banaka sa našeg tržišta, održana je u okviru Kopaonik biznis foruma, koji se održava uz podršku i generalno sponzorstvo NLB Komercijalne banke.

Vlastimir Vuković, predsednik IO NLB Komercijalne banke

„Dok stojimo na ivici tehnološke revolucije i suočavamo se sa izazovima koje nosi višegodišnja polikriza, svet oko nas brzo menja. Pandemija covida pokrenula je talas transformacija, ratovi na evropskom tlu dodatno su zakomplikovali geopolitičku sliku, dok energetska kriza i ekološki izazovi nameću potrebu za hitnim akcijama u održivom razvoju. No, baš u ovim vremenima izazova kriju se i prilike za inovaciju i rast. Praćenje, prilagođavanje i inoviranje postaju ključni, a ovo vreme izazova postaje vreme prilika za one dovoljno fleksibilne i dovoljno hrabre da se transformišu i prilagode novim okolnostima“, rekao je Vuković.

O tome šta banke mogu i moraju da urade, kako bi podržale održiv ekonomski oporavak, Vuković je na panelu razgovarao sa kolegama: predsednikom IO OTP Banke, Predragom Mihajlovićem, predsednicom IO Eurobank Direktne, Slavicom Pavlović, predsednikom IO Raiffeisen Banke, Zoranom Petrovićem, članom IO Erste Banke, Nikolom Stamenkovićem, predsednikom IO UniCredit Banke, Nikolom Vuletićem i specijalnim panelistom – veštačkom inteligencijom VaVatarom.

NLB komercijalna banka je i ove godine generalni sponzor Kopaonik biznis foruma, čime je, kao članica najveće regionalne bankarske grupacije NLB Grupe, nastavila tradiciju snažne podrške najznačajnijem poslovnom događaju u Srbiji i regionu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...