drugi put u dve nedelje zabranjeno voće iz naše zemlje

Uništena pošiljka šljiva iz Srbije zbog prisustva pesticida

EURegionSrbija

1.9.2023 14:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Uništena pošiljka šljiva iz Srbije zbog prisustva pesticida Uništena pošiljka šljiva iz Srbije zbog prisustva pesticida
Na granici sa Hrvatskom sprečen je uvoz šljiva iz Srbije, a pošiljka je uništena zbog prisustva pesticida hlorpirifosa, prenosi Beta pozivajući se na Danas.... Uništena pošiljka šljiva iz Srbije zbog prisustva pesticida

Na granici sa Hrvatskom sprečen je uvoz šljiva iz Srbije, a pošiljka je uništena zbog prisustva pesticida hlorpirifosa, prenosi Beta pozivajući se na Danas.

Na portalu evropskog sistema brzog upozoravanja na prehrambenu opasnost (RASFF) objavljeno je obaveštenje o isporuci šljiva u kategoriji „potencijalno rizično“.

U spornoj isporuci šljiva zabeleženo je prisustvo pesticida hlorpirifosa u koncentraciji od 0,025 miligrama po kilogramu šljiva, dok je maksimalno dozvoljena koncentracija 0,01 miligram po kilogramu.

Ovo je druga isporuka voća iz Srbije u Hrvatsku za pola meseca koja je vraćena zbog prisustva tog pesticida. Hrvatska carina je 14. avgusta zabranila uvoz breskvi iz Srbije zbog prisustva iste susptance, čije je korišćenje u EU zabranjeno.

Asistentkinja Katedre za primenjenu hemiju, Hemijskog fakulteta u Beogradu Slađana Savić izjavila je, povodom zabrane uvoza breskvi, da ta supstanca, osim što ima otrovno dejstvo, zadržava se u organizmu i veoma se teško razgrađuje, pa je efekat produžen.

„Iz Evropske agencije tvrde da su simptomi unosa prekoračenog nivoa hlorpirifosa mučnina, vrtoglavica i konfuzija. Ukoliko su radnici na plantažama izloženi izlivanju, moguća je respiratorna paraliza i smrt“, rekla je Savić.

Dodala je da je nepovoljno da se trudnice izlažu hlorpirifosu, jer studije pokazuju da to može negativno uticati na nervni sistem ploda.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je povodom vraćanja pošiljke bresaka, tretiranim hlorpirifosom, objasnilo da je donelo odluku o davanju dozvole za ograničenu i kontrolisanu primenu sredstava za zaštitu bilja na bazi hlorpirifosa isključivo za tretiranje šećerne repe i svako neovlašćeno korišćenje te vrste preparata za druge kulture je zabranjeno zakonom i strogo kažnjivo.

Na sajtu RASFF-a juče je Nemačka prijavila šljive iz Poljske, takođe, sa prisustvom hlorpirifosa i to u dvostruko većim količinama nego u šljivama iz Srbije, od 0,045 miligrama po kilogramu. To obaveštenje je označeno kao „potencijalno ozbiljno“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...