Tokom javnog uvida u plan stigle 842 primedbe

Usvojen urbanistički plan koji dopušta rušenje hotela Jugoslavija

InvesticijeNekretnineSrbija

19.9.2024 15:46 Autor: Milica Rilak 1

Usvojen urbanistički plan koji dopušta rušenje hotela Jugoslavija Usvojen urbanistički plan koji dopušta rušenje hotela Jugoslavija
Skupština grada Beograda usvojila je na sednici u ponedeljak, 16. septembra, Plan detaljne regulacije (PDR) bloka 11 i dela bloka 10 gradske opštine Zemun... Usvojen urbanistički plan koji dopušta rušenje hotela Jugoslavija

Skupština grada Beograda usvojila je na sednici u ponedeljak, 16. septembra, Plan detaljne regulacije (PDR) bloka 11 i dela bloka 10 gradske opštine Zemun i Novi Beograd, u kome je navedeno da je „dozvoljeno uklanjanje svih postojećih objekata u okviru urbanističke zone M4“.

Radi se o prostoru na kome se nalazi čuveni hotel Jugoslavija, a PDR je usvojen iako su tokom javnog uvida stigle čak 842 primedbe, među kojima sedam od različitih institucija, a 835 od građana, saznaje Biznis.rs uvidom u dokumentaciju koja prati usvojeni PDR.

Ključna primedba, iza koje su stali građani, kao i organizacija Ministarstvo prostora, odnosila se na to da objekat hotela Jugoslavija, prema samoj studiji koja je deo PDR-a, pripada objektima moderne arhitekture koji su u režimu delimične urbanističke zaštite, ali i na „visoki kvalitet na planu estetike, forme, funkcije i konstrukcije objekta, kao i da daje specifičan doprinos oblasti“.

U primedbi je postavljeno pitanje logike i racionalnosti uništavanja nečega što je prepoznato kao „vredno i značajno“, pogotovo pošto je planirana izgradnja objekata istih gabarita, na samo nekoliko metara udaljenosti.

Hotel Jugoslavija, ilustrativni primer / Studijska analiza, Bureau Cube partners, Beograd.rs

U odgovoru na primedbu nadležne Komisije stoji da se ona delimično prihvata, u delu koji se odnosi na dopunu preporuka i obaveza u vezi sa oblikovanjem budućeg rešenja kompleksa, ali se ne prihvata u delu opravdanosti rušenja objekta.

Zato je u novi PDR unet novi tekst – obavezno uputstvo da se u „zoni M4“ (gde se nalazi objekat starog hotela) oblikovanje obavezno sprovodi „ne vezujući se za stilske odrednice prošlih vremena“, već uz primenu što viših modernih likovno-estetskih svojstava, u savremenom duhu, novim i kvalitetnim i energetski održivim materijalima, uz revitalizaciju „duha mesta“.

„Očekuje se da novi objekat u zoni M4 poseduje stilsku atraktivnost i unikatnost zbog urbanističke pozicije na kojoj se nalazi“, stoji u odgovoru na primedbu, uz napomenu da „novi kompleks u zoni M4 mora da bude vidljiv i da kao takav „razvija karakter simbola“.

U zoni M4 je, inače, upravo usvojenim PDR-om dozvoljeno sledeće:

  • u okviru ZONE 1 – zone građenja visokog objekta dozvoljena je izgradnja jednog tela visokog objekta maksimalne visine venca 140 metara, odnosno 150 metara, maksimalne visine vrha tela na 155 metara, čiji gabarit mora biti u okvirima definisane zone građenja objekta
  • u okviru ZONE 2 dozvoljena je izgradnja objekta maksimalne visine 48 metara čiji gabarit mora biti u okvirima definisane zone građenja
  • U okviru ZONE 3, u odnosu na kotu terena/pristupa građevinskoj parceli GP1 planirana je izgradnja baze visokog objekta čija je maksimalna visina venca definisana na 20 metara, a čiji gabarit mora biti u okvirima definisane zone građenja

Podsećamo da je kompanija Millenium Team kupila hotel Jugoslavija u okviru stečajnog postupka firme Danube Riverside za 3,17 milijardi dinara, kao i da je najavila da će u izgradnju novog hotela i dve stambeno-poslovne kule investirati više od 400 miliona evra.

Predstavnik investitora Živorad Vasić izjavio je nedavno za RTS da će stambena kula biti bliža centru Beograda i imaće 42 sprata, a da će obe građevine biti ispod visine od 150 metara.

„Poslovna kula, gde će biti sve kompanije, srpske i strane koje su investitori u Srbiji, uzimaće taj prostor i to će biti kula koja će imati 34 sprata. Ali, ono što treba reći je da će hotel biti na istom mestu i da će se nalaziti koridor ispod hotela, koji će povezivati Dunavski kej sa Bulevarom Nikole Tesle“, izjavio je Vasić, dok je RTS naveo da bi rušenje hotela Jugoslavija trebalo da počne u decembru ove godine.

  • 00

    19.9.2024 #1 Author

    Za ne poverovati. Da se sruši nešto što bi bilo gde u svetu bilo renovirano i u vlasništvu države I donosilo novac u budžet. To je isto kao da sruše SIV i kažu prevazidjeno i dobra lokacija za nešto drugo.MI, građani smo i u to vreme punili budžet i gradilo se iz naših para. Sada to ruše što smo izgradili da bi se oprale pare. NECUVENO!!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.