Dragan Stokić, predsednik Francusko-srpske privredne komore, za Biznis.rs o stanju ekonomije na kraju godine i planovima za 2022.

Veća konkurentnost i povoljnije poslovno okruženje ključni za oporavak i rast privrede

BiznisIntervjuInvesticijePoslovanjeSrbija

31.12.2021 08:01 Autor: Marko Andrejić 0

Veća konkurentnost i povoljnije poslovno okruženje ključni za oporavak i rast privrede Veća konkurentnost i povoljnije poslovno okruženje ključni za oporavak i rast privrede
Ekonomska kretanja svuda u svetu tokom 2020. godine su nesumnjivo menjala tokove. Ipak, u 2021. godini je usledila stabilizacija, kao i postepena normalizacija ekonomskih... Veća konkurentnost i povoljnije poslovno okruženje ključni za oporavak i rast privrede

Ekonomska kretanja svuda u svetu tokom 2020. godine su nesumnjivo menjala tokove. Ipak, u 2021. godini je usledila stabilizacija, kao i postepena normalizacija ekonomskih indikatora. Iz tog razloga, smatram da u sledećoj godini možemo očekivati povoljnije stanje privrede, kako u Srbiji, tako i u svetu. Naša ekonomija je vezana za evropsku ekonomiju, tako da sve što se dešava u EU automatski se odražava i na našu privredu. Aktuelna predviđanja govore da ćemo imati rast od preko četiri odsto i u EU i kod nas.

Ovako stanje privrede na kraju godine ocenjuje Dragan Stokić, predsednik Francusko-srpske privredne komore. U razgovoru za Biznis.rs on govori o poslovnim izazovima u proteklom periodu i očekivanjima u narednoj godini, značaju državnih mera podrške za vreme pandemije, kao i o prioritetima u unapređenju poslovne klime u 2022.

“Oporavak i rast srpske privrede svakako neće biti moguć bez unapređenja konkurentnosti domaćih proizvoda i usluga na međunarodnom tržištu, ali i kreiranja povoljnijeg privrednog okruženja za priliv stranih direktnih investicija i tako dalje. To je izuzetno zahtevan proces, a Francusko-srpska privredna komora nastojaće i u budućnosti da svojim članovima pruži podršku na tom putu”, navodi Dragan Stokić.

Kako su francuske kompanije u Srbiji poslovale u 2021. i koji su im bili najveći izazovi? Koliko se ova godina razlikovala u odnosu na prethodnu u kojoj smo imali izbijanje pandemije?

“Kao i svuda, i francuske kompanije u Srbiji su morale da promene dosadašnju dinamiku poslovanja i prilagode se novim uslovima rada uzrokovanim pandemijom. Iako kriza nije imala dramatičan uticaj na poslovanje, te ni u jednoj od kompanija nije bilo masovnog otpuštanja zaposlenih, ovo je definitivno bio jedan od najvećih izazova.

Sa ponosom bih istakao da se veliki projekti francuskih kompanija, poput koncesije aerodroma i Vinče odvijaju nesmetano, budući projekat metroa ide svojim tokom, digitalizacija se uspešno sprovodi kod svih članica, preduzeća su sačuvala zaposlene… Stoga možemo reći da je 2021. godina bila pozitivna za naše članove.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd Foto: Wikipedia.org

Godina za nama bila je značajno stabilnija kada su u pitanju ekonomski indikatori stanja i performansi privrede u Srbiji. Verujem da je glavni razlog za to činjenica da su privredni subjekti u Srbiji u potpunosti prihvatili “novu normalnost”, te uz aktivnost poslovne zajednice i sve pakete mera Vlade Srbije, u 2021. godini je privreda uspešno prevazilazila izazove.”

Koliko su državne mere podrške privredi, koje je Vlada Srbije donosila u nekoliko navrata i kroz nekoliko paketa, pomogle kompanijama da očuvaju svoje poslovanje u proteklom periodu?

“Posledice pandemije na ekonomsku situaciju u Srbiji, kao i u svetu, već duže vreme su na listi prioritetnih problema poslovne zajednice. Rešavanje tih problema iziskuje vreme i naporan rad preduzetnika, menadžera i svih zaposlenih, kao i neizostavne pakete pomoći Vlade Republike Srbije. Zajednički stav svih članova Francusko-srpske privredne komore (CCIFS) jeste da je za MSP sektor (mala i srednja preduzeća) izuzetno važna pomoć države, a ovaj stav zastupamo i pred našim institucionalnim partnerima. Stoga smo na samom početku pandemije bili inicijator apela Vladi da se što pre organizuje pomoć za mala i srednja preduzeća.

Smatram da je upravo državna pomoć upućena ovom sektoru najvažniji čin podrške naše države upućen privredi, jer ovaj sektor predstavlja istinsku okosnicu srpske privrede.“

Zaštita životne sredine i održivi razvoj u planu za 2022.

„Jedan od izazova na koje posebno treba obratiti pažnju već danas jeste zaštita životne sredine i održivi razvoj, u kojem u Srbiji kaskamo za Evropskom unijom. Preduzeća članica naše komore imaju istinsku strategiju održivog razvoja u Srbiji, i nastojimo da svakodnevno unapređujemo društveno odgovorni karakter poslovanja i utičemo na ekološku svest poslovne zajednice.

Francusko-srpska privredna komora nastoji da veliki deo svojih aktivnosti posveti upravo ovom globalnom problemu. Do sada smo uspešno realizovali nekoliko događaja na temu zaštite životne sredine, a za 2022. godinu planiramo realizaciju programa The Quest for Net Zero, pod okriljem našeg Kluba za održivi razvoj. Ovaj program će obuhvatiti konferencije, vebinare i redovne sastanke čija će glavna tema svakako biti ekologija i očuvanje životne sredine.”

Koji će biti najveći izazovi u sledećoj godini, za privredu Srbije i članice Francusko-srpske privredne komore?

“Većina savremenih izazova je nepredvidiva, baš kao što je bio slučaj sa pandemijom virusa Covid-19. Upravo nam je pandemija stavila do znanja da moramo biti agilni i spremni da uspešno odgovorimo na potencijalne krize koje nam donosi 2022. godina, u svakom trenutku i kakve god one bile.

Prekidanje lanaca nabavke, nedostatak sirovina, delova koji se proizvode van evropskog kontinenta i slično ostaviće dugotrajne posledice na ekonomiju. S druge strane, mi se nadamo da će upravo te posledice ove krize uticati da neka preduzeća prebace proizvodnju u Evropu i – zašto ne – u Srbiju.“

Šta bi iz ugla vaše Komore trebalo da budu prioriteti u unapređenju poslovne klime u 2022. godini?

“Prioritet poslovne zajednice u Srbiji jeste ekonomski rast, a on podrazumeva savremenu privredu, unapređenje privatnog sektora, povećanje izvoza, kao i produktivnosti, ali i rast investicija. Pored toga, neizostavni aspekt ekonomskog rasta jeste podsticajno poslovno okruženje.

Na izglede za rast negativno bi moglo da utiče sporije od očekivanog sprovođenje projekata javne infrastrukture i reforme državnih preduzeća, ali zajedničkim zalaganjem privrednih subjekata i nadležnih institucija u realizaciji pomenutih prioriteta možemo očekivati unapređenu poslovnu klimu u Srbiji u 2022. godini.

Što se tiče Francusko-srpske privredne komore, prioriteti će biti aktivan rad na afirmaciji Srbije kao ekonomskog centra regije Zapadnog Balkana, kao i jačanje glasa CCFIS u Srbiji. Mi od početka krize intenzivno promovišemo Srbiju kao destinaciju za nearshoring i sourcing. Verujem da možemo očekivati privredni rast uprkos izazovima ukoliko nastavimo da čuvamo biznis, cenimo inicijative i nagrađujemo preduzetništvo.”

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...