Ustavni sud nekadašnju odluku Vlade proglasio neustavnom

Vlada Srbije donela uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja za realizaciju projekta Jadar

Srbija

16.7.2024 14:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada Srbije donela uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja za realizaciju projekta Jadar Vlada Srbije donela uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja za realizaciju projekta Jadar
Vlada Srbije je usvojila Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala... Vlada Srbije donela uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije je usvojila Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit Jadar.

Kako je objavljeno na sajtu vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita Jadar, koju je ranije vlada ukinula, prenosi Beta.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Kako je navedeno, osnov za donošenje vladine uredbe je odluka Ustavnog suda doneta 11. jula.

Ustavni sud Srbije je vladinu uredbu o stopiranju projekta Jadar proglasio neustavnom.

Nakon masovnih protesta u organizaciji ekoloških aktivista, Vlada Srbije je u januaru 2022. ukinula dozvolu kompaniji Rio Tinto za projekat vredan 2,4 milijarde dolara.

„Vlada je prekoračila granice svoje nadležnosti time što je Uredba doneta na način koji nije u saglasnosti sa članom 3 Ustava i odredbama Zakona o Vladi i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu”, navodi se u odluci suda.

Rio Tinto pozdravlja donošenje Uredbe Vlade Srbije

„Rio Tinto pozdravlja donošenje Uredbe Vlade Srbije o primeni uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita ‘Jadar’. Projekat ‘Jadar’ će morati da ispuni stroge standarde životne sredine u skladu sa propisima Srbije i Evropske unije, što uključuje i nastavak razvoja projekta u pravnom smislu, dalji rad na izradi Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, javni uvid i ishodovanje neophodnih dozvola i odobrenja i pre same realizacije projekta“, saopštili su iz kompanije Rio Tinto.

„Verujemo da projekat ‘Jadar’ ima potencijal da postane resurs litijuma i borata svetskog ranga i nastavićemo da podržavamo dijalog zasnovan na činjenicama sa svim zainteresovanim stranama o prednostima projekta. Projekat ‘Jadar’ može da podstakne razvoj šireg lanca vrednosti za proizvodnju električnih vozila, kreirajući hiljade novih, visoko plaćenih i visoko kvalifikovanih radnih mesta u Srbiji za generacije koje dolaze, uz poštovanje najviših standarda zaštite životne sredine“, zaključuju iz Rio Tinta.

  • Jj992

    16.7.2024 #1 Author

    NIje Ustavni sud , nego Vladi se treba obratiti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.