usvojen i zaključak za izdavanje zelenih i socijalno održivih obveznica

Vlada Srbije usvojila strateški plan za korišćenje finansijskih sredstava EU

EUSrbija

30.5.2024 16:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada Srbije usvojila strateški plan za korišćenje finansijskih sredstava EU Vlada Srbije usvojila strateški plan za korišćenje finansijskih sredstava EU
Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o usvajanju Strateškog plana za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u postupanju sa finansijskim sredstvima... Vlada Srbije usvojila strateški plan za korišćenje finansijskih sredstava EU

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o usvajanju Strateškog plana za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u postupanju sa finansijskim sredstvima Evropske unije u Republici Srbiji za period od 2024. do 2026. godine.

„EU, u cilju modernizacije društva i dostizanja standarda ‘porodice’ evropskih zemalja, državama kandidatima pruža savetodavnu podršku i finansijsku pomoć, a kao direktan finansijski doprinos Srbiji, u procesu priprema za punopravno članstvo i dostizanje standarda Unije, na raspolaganju su sredstva iz pretpristupnih fondova (IPA) namenjena kvalitetnijem sprovođenju potrebnih reformi, usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU i unapređenju rada pravosudnog sistema“, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Dodaje se i da je Republika Srbija preuzela obavezu da osigura odgovorno korišćenje tih sredstava i da uspostavi sistem kontrole kako bi se potencijalne nepravilnosti i prevare pravovremeno uočile.

Na današnjoj sednici usvojen je Zaključak o usvajanju okvirnog dokumenta Republike Srbije za izdavanje zelenih i socijalno održivih obveznica koji će podržati novi oblik zelenog i socijalno održivog koncepta finansiranja, važnog za očuvanje životne sredine i socijalne inkluzije.

Usvojeni Zaključak je nastavak sprovođenja Deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, potpisane u Sofiji, čime je izražena posvećenost sprovođenju aktivnosti u ovim oblastima.

  • SENSEI

    31.5.2024 #1 Author

    Toliko godina se crpi iz tih fondova a nikakvog pomaka

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.