u registar računovodstvenih usluga upisano 5.476 pravnih lica i preduzetnika

Vođenje poslovnih knjiga poveravati samo firmama sa dozvolom

PoslovanjePreduzetnikSrbija

31.8.2023 16:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vođenje poslovnih knjiga poveravati samo firmama sa dozvolom Vođenje poslovnih knjiga poveravati samo firmama sa dozvolom
Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je danas da sva pravna lica i preduzetnici treba da za vođenje svojih poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja isključivo... Vođenje poslovnih knjiga poveravati samo firmama sa dozvolom

Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je danas da sva pravna lica i preduzetnici treba da za vođenje svojih poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja isključivo angažuju firme koji imaju dozvolu za pružanje računovodstvenih usluga.

Angažovane kompanije ili preduzetnici treba da imaju dozvolu koji je izdala Komora ovlašćenih revizora i koji su upisani u Registar pružalaca računovodstvenih usluga koji vodi Agencija za privredne registre (APR), navedeno je u saopštenju.

Podseća se i da su pravna lica, odnosno preduzetnici koji imaju registrovanu pretežnu delatnost za pružanje računovodstvenih usluga, bili dužni da usklade svoje poslovanje sa odredbama Zakona o računovodstvu, najkasnije u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona, odnosno do 1. januara 2023. godine, prenosi Beta.

Prema aktuelnim podacima iz APR-a, na dan 31. avgust 2023. godine, ukupno je 5.476 pravnih lica i preduzetnika upisano u Registar računovodstvenih usluga.

Za nepostupanje u skladu sa odredbama Zakona o računovodstvu, ovim zakonom su propisane novčane kazne i to od 100.000 do tri miliona dinara za privredni prestup za pravno lice, od 20.000 do 150.000 dinara za privredni prestup za odgovorno lice u pravnom licu i od 100.000 do 500.000 dinara za prekršaj za preduzetnika.

Podseća se i da je, saglasno Pravilniku o uslovima i načinu javnog objavljivanja finansijskih izveštaja i vođenju Registra finansijskih izveštaja, propisano da se počev od 1. januara ove godine finansijski izveštaj neće objavljivati na internet stranici APR-a, ako je sastavljen od strane pravnog lica, odnosno preduzetnika koje nije upisano u Registar u slučaju kada je vođenje poslovnih knjiga povereno.

Dodatno se ukazuje da pravna lica, odnosno preduzetnici koji nemaju dozvolu za pružanje računovodstvenih usluga izdatu od strane Komore ovlašćenih revizora i nisu upisani u Registar koji vodi APR, ne mogu zainteresovanim pravnim licima i preduzetnicima nuditi usluge vođenja poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izveštaja, uprkos tome što imaju registrovanu pretežnu delatnost 69.20 – Računovodstveni, knjigovodstveni i revizorski poslovi, poresko savetovanje.

Istaknuto je da je takvo postupanje sankcionisano krivičnim zakonikom, s obzirom na to da se radi o prevari u obavljanju privredne delatnosti što se smatra krivičnim delom za koje je propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina i novčana kazna.

  • SABRINA

    1.9.2023 #1 Author

    Krajnje je vreme da se zavede red.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    1.9.2023 #2 Author

    Pa to znaci da sem ovih registrovanih ostali mogu da zatvore agencije

    Odgovori

  • LENA

    5.9.2023 #4 Author

    Uvek treba da budemo oprezni sa saradnicama,

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...