Vojvođanski voćari šalju zahteve za brendiranje proizvoda
31.5.2023 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 1
Posle zahteva da malina ariljskog i ivanjičkog geografskog porekla bude zaštićena jer je vrhunskog kvaliteta u sličan projekat krenuli su i proizvođači voća iz Vojvodine.
Na nedavno održanom stručnom skupu posvećenom voćarstvu bilo je reči i o brendiranju voća iz ove regije zbog boljeg plasmana na strana tržišta. Ovu ideju podržalo je desetak najvećih proizvođača, a među njima i MK Grupa – Agrounija, Frueko, Voćar Slankamen, Delta Agrar.
Profesor dr Zoran Keserović, stručnjak za voćarstvo izjavio je da nestabilne prilike na tržištu zahtevaju udruživanje proizvođača i izvoznika, a da zajednički dogovor oko oznake za voće uzgajano u Vojvodini može doneti dobrobit svima u lancu, piše Politika.
“Potrebno je napraviti koncentraciju ponude. Kada su Italijani, pre tridesetak godina, ulazili u krizu u voćarstvu, prvo što su uradili jeste da su smanjili troškove zaštite, a potom su male koperative udružili u velike koje danas takođe prodaju voće pod svojom zajedničkom oznakom”, rekao je Keserović.
Kao dobar primer navodi i Špance koji imaju vrlo složene zadruge koje se bave i prometom voća i tako, kroz koncentraciju ponude, značajno smanjuju troškove.
Kada je reč o zajedničkoj oznaci za voće proizvedeno u Vojvodini, on naglašava da će biti napravljene procedure i strogi kriterijumi, koje će proizvođači morati da ispune kako bi mogli da dobiju pravo na korišćenje loga.
“Kvaltetan rod je preduslov za dobar marketing. A glavni cilj jeste zadovoljan kupac. Dobro je to što su veliki proizvođači konačno seli da razgovaraju. Sa rastom troškova i tržišnih problema ovo postaje nužnost čak i za najuspešnije među njima”, ističe Keserović.
Govoreći generalno o domaćem voćarstvu on napominje da je proizvodnja voća u Srbiji u stalnom porastu. Recimo, 2002. proizvodnja je bila 600.000 tona, a sada je oko 1.450.000. Ali jasno je, kaže, da moramo da radimo na unapređenju tehnologije gajenja zbog klimatskih promena. Voćarstvo, kako je dodao, ide u dobrom pravcu, ono jeste svetla tačka naše poljoprivrede, ali proizvođači moraju i dalje da rade na kvalitetu i da vode računa o izboru sortimenta kod svake voćne vrste.
Kada je reč o ruskom tržištu, na kom je izvoz poslednjih meseci usporen, Keserović objašnjava da su dobro prošli uglavnom oni proizvođači koji su imali kvalitetno voće.
Pročitajte još:
“Oni koji nisu imali da ponude kvalitet našli su se u teškoj situaciji. Jedini način da se voćari izbore na stranim tržištima jeste upravo kvalitetom”, istakao je Zoran Keserović.
SUNCE
31.5.2023 #1 AuthorKvalitet je najvažniji i normalno da ce brendiranje voća tražiti i određeni kvalitet.