Predsednik Srbije poručio da je cilj ostvariti što brži privredni rast

Vučić: Dvostruko više za subvencije i ulaganja južno od Beograda

Srbija

23.2.2023 16:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vučić: Dvostruko više za subvencije i ulaganja južno od Beograda Vučić: Dvostruko više za subvencije i ulaganja južno od Beograda
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u četvrtak da će se ubuduće dvostruko više ulagati u infrastrukturu i subvencije na jugu Srbije i ostalim... Vučić: Dvostruko više za subvencije i ulaganja južno od Beograda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u četvrtak da će se ubuduće dvostruko više ulagati u infrastrukturu i subvencije na jugu Srbije i ostalim delovima, južno od Beograda, kako bi se podizale plate koje su tamo mnogo niže nego u glavnom gradu.

On je na svečanom otvaranju nemačke fabrike Continental rekao da je prosečna plata u decembru u Srbiji bila skoro 85.000 dinara, odnosno 718 evra, da je prosečna plata u Beogradu 930 evra, a da je od toga u opštinama Vračar i Stari grad prosečna plata viša od 1.250 evra, prenela je agencija Beta.

„Dobra vest je da je u Novom Sadu oko 109 odsto skočila plata u odnosu na pre 10 godina, sa 420 na 877 evra i to su veliki pomaci. Plate su znatno skočile u i centralnoj Srbiji, ali ne onoliko koliko želimo“, rekao je Vučić.

Istakao je da će se dvostruko više ulagati u jug Srbije i ostatak zemlje, kako bi se omogućilo da ljudi ostanu da žive u tim krajevima i ne dolaze u glavni grad i da bi se obezbedio ravnomeran regionalni razvoj.

Foto: Milica RIlak, Biznis.rs

Rekao je da je Srbija od četvrtog mesta u regionu po visini primanja, skočila na prvo i da je prosečna plata u decembru u Crnoj Gori bila nešto više od 720 evra.

Istakao je da će urgirati da kompanija Continental otvori što pre razvojni centar u Nišu, „jer će to biti velika stvar za Niš i jug Srbije, pošto posle toga dolaze fabrike“.

„Potpisivanje ugovora za brzu prugu Beograd- Niš biće velika stvar, kao i pruga prema Preševu i Dimitrovgradu i sve što se vezuje za Niš. On se razvija ali mora brže i naprednije. To važi i za druge gradove na jugu zemlje“, rekao je Vučić.

Dodao je da penzije treba da prate plate i da se mora ići „u usiljeni privredni rast, čak i preko onoga koliko se može“.

„Dok Evropa u narednom periodu privredno raste jedan odsto, mi moramo da rastemo 2,5 odsto i tako dramatično smanjujemo razliku“, rekao je Vučić.

Istakao je da kada se neko buni zbog izgradnje nekog objekta da treba još snažnije da se radi jer da se pokleklo „ne bi bilo fabrike Continental“.

  • MAJA

    23.2.2023 #1 Author

    Bas lepo nadamo se da ce biti bolje

    Odgovori

  • TATJANA

    24.2.2023 #2 Author

    Treba što više sada ulagati u druge delove naše zemlje

    Odgovori

  • VERA

    24.2.2023 #3 Author

    Lepo ali ulaganja su valjda bila i do sada. Infrastruktura je veliki problem i saobracaj.

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.2.2023 #4 Author

    Koliko su zapusteni manji gradovi i sela,treba u njih sto vise ulagati…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...