ministar finansija na sastanku sa predstavnicima američkih kompanija

Država podstiče prisutne investitore da razvijaju poslove u Srbiji

InvesticijeNovacSrbija

23.2.2023 15:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Država podstiče prisutne investitore da razvijaju poslove u Srbiji Država podstiče prisutne investitore da razvijaju poslove u Srbiji
Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je u četvrtak na sastanku sa predstavnicima Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA) da država podstiče prisutne investitore da razvijaju... Država podstiče prisutne investitore da razvijaju poslove u Srbiji

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je u četvrtak na sastanku sa predstavnicima Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA) da država podstiče prisutne investitore da razvijaju poslove u Srbiji, čime je nezaposlenost dovedena do nivoa od 8,9 odsto.

„Saradnja Srbije i Amerike je dobra, ali uvek ima prostora za unapređenje. Imamo oko 700 kompanija sa većinskim američkim kapitalom u Srbiji koje zapošljavaju oko 30.000 ljudi. Želimo još radnih mesta“, rekao je Mali, navodi se u saopštenju.

On je predstavnicima kompanija predstavio ekonomske rezultate koje je Srbija postigla i istakao da je prošle godine „Srbija bila najbrže rastuća ekonomija u Evropi“.

Istakao je da se izvoz Srbije u SAD u poslednjih pet godina duplo povećao, dok je vrednost robne razmene povećana 1,7 puta i u 2022. godini premašila je 1,3 milijarde dolara.

Mali se zahvalio američkim kompanijama i rekao da su jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji sa dosadašnjim ulaganjima od oko četiri milijardi dolara.

Kako je istakao, direktna neto ulaganja SAD u Srbiji od 2010. godine iznose 771,8 miliona evra.

„Naš cilj je da ulaganja nastave da rastu, Srbiji su potrebne investicije da održi ekonomske rezultate koje je postigla. Negujemo dobre odnose sa stranim investitorima koji nam donose radna mesta, to je put ekonomskog uspeha i dajemo sve od sebe da one nastave da rastu i da ponovimo uspeh iz prošle godine kada se u našu zemlju, u sred krize, slilo 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija“, rekao je Mali.

U ekonomskim odnosima Srbije i SAD prošle godine najdominantniji je srpski izvoz guma, ali i delovi za motore, municija, maline i drugo voće.

Na drugoj strani, iz SAD Srbija najviše uvozi avione, lekove i ostala medicinska sredstva, naftni koks, motore za avione, automobile, traktore i tako dalje.

  • VERA

    24.2.2023 #1 Author

    Država podstiče strane investitore da ulažu umesto bar istim tim tempom da podstiču domaće koji se jedva snalaze.

    Одговори

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...